StoryEditor

Najvýkonnejším energetickým podnikom na svete je Exxon Mobil

14.09.2007, 13:47
Autor:
TASRTASR
Najvýkonnejším energetickým podnikom na svete je americký koncern Exxon Mobil pred britskou skupinou BP a holandským koncernom Royal Dutch Shell.

Vyplýva to z údajov medzinárodnej spoločnosti poskytujúcej energetické informácie Platts. Rozhodujúcimi faktormi boli hodnota majetku, výška obratu, zisku a kapitálových výnosov. Vo všeobecnosti si vedúce postavenia v energetike udržujú ropné a plynárenské skupiny, ktoré profitujú vďaka rastúcim cenám ropy a stúpajúcemu dopytu. Exxon Mobil vlastní najväčší majetok vo výške 219 miliárd USD, v prepočte 5,306 bilióna SKK.
Na 6. mieste najvýkonnejších energetických firiem vo svete sa nachádza čínsky ropný koncern PetroChina s obratom 888 miliárd USD a aktívami v hodnote 114 miliárd USD. Podľa výšky zisku je táto spoločnosť dokonca na 4. mieste.
Do prvej dvadsiatky najúspešnejších energetických firiem sa ako nováčikovia dostali dve spoločnosti mimo ropnej a plynárenskej oblasti - francúzske firmy EdF Energy a Suez.
Najrýchlejšie rastúcou energetickou firmou na svete je spoločnosť Hwange Colliery Co. ťažiaca čierne uhlie, ktorá tri roky vykazuje takmer 400-% rast a 68-% kapitálové výnosy. Na druhom mieste je ruský koncern Unified Energy System (UES) s takmer 150-% rastom.
Rakúska ropná a plynárenská skupina OMV je na 37. mieste ďaleko pred maďarským konkurentom MOL, ktorý obsadzuje 67. vo svetovom rebríčku energetických firiem. V prvej dvadsiatke sú tri ruské firmy: Lukoil, Rosnefť Oil a Gazprom OAO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 17:04