StoryEditor

AGRO: Za sedem rokov môžu poľnohospodári získať 2,5 mld. eur

08.02.2008, 16:12
Autor:
SITASITA

Za sedemročné programovacie obdobie môžu slovenskí poľnohospodári získať z Programu rozvoja vidieka 2,5 mld. eur, čo je podľa aktuálneho kurzu približne 84 mld. Sk. Pred novinármi to v piatok v Dolnom Kubíne po skončení rokovania s vyše 400 farmármi zo stredného a severného Slovenska uviedla ministerka pôdohospodárstva (MP) SR Zdenka Kramplová. "Je to komplexný proces. Prvého februára boli spustené výzvy, do 30. apríla môžu predkladať svoje projekty, dva až tri mesiace trvá ich vyhodnotenie," zdôraznila. Predpokladá, že prvé finančné prostriedky poľnohospodári získajú na konci tohto roka.
Spolu s ministerkou a farmármi sa stretli aj zástupcovia Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR. Podľa jeho predsedu Milana Mišánika očakáva zväz a jeho členovia od nového obdobia najmä splnenie podmienok spoločenstva a revitalizáciu živočíšnej výroby na Slovensku v jednotlivých chovoch, ktorá bola podľa neho v predchádzajúcom období sčasti zdecimovaná. "Týka sa to stavov dobytka, ošípaných a hydiny, od tohto nového obdobia očakávam revitalizáciu a nasmerovanie do čísel, ktorú sú vo vyspelej Európskej únii," povedal.
Čerpanie prostriedkov v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka z európskych fondov a vyplácanie priamych platieb poľnohospodárom zabezpečuje Poľnohospodárska platobná agentúra. Podľa jej generálneho riaditeľa Jozefa Nemšovského sú jej pracovníci na žiadosti poľnohospodárov pripravení. Ku koncu vlaňajšieho roka agentúra vyplatila celkovo okolo 11 mld. Sk. "Išlo najmä o priame platby na plochu, podporili sme aj rôzne reštrukturalizačné programy", poznamenal Nemšovský.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:48