StoryEditor

"Kráľom " vývozu v ČR je Škoda Auto

19.12.2007, 12:19
Autor:
TASRTASR

Mladoboleslavská Škoda Auto sa podľa výsledkov súťaže Exportér roka stala najlepším vývozcom za minulý rok. Podľa výsledkov 13. ročníka súťaže, ktorú zabezpečuje česká hospodárska komora a ktorá má prispievať k skvalitňovaniu vývozného prostredia v Česku, sa Škodovka umiestnila na 1. mieste v dvoch kategóriách.
V prvej - a najdôležitejšej - sa úspešnosť hodnotila podľa celkového vývozu za minulý rok. Mladoboleslavská automobilka vlani vyviezla autá a originálne náhradné diely za takmer 178 miliárd Kč, čo je v prepočte 227 miliárd Sk, a výrazne tak predbehla iné firmy. "Export Škody Auto sa z roka na rok viditeľne posilňuje. Vývoz za ostatný rok vzrástol o 10 % a dá sa očakávať, že porastie aj v budúcich rokoch," hovorí člen Predstavenstva Škoda Auto Martin Jahn. Jeho slová potvrdzuje aj fakt, že firma je najsilnejším českým hráčom už dlhý čas - automobilka sa stala aj víťazom v kategórii zameranej na najväčší objem exportu v rokoch 1993 až 2006.
Druhým najúspešnejším českým exportérom minulého roka sa stala spoločnosť Panasonic AVC Networks Czech, ktorá sa zameriava na vývoj a výrobu televízorov. Celkový objem vývozu spoločnosti za minulý rok sa pohybuje okolo 43 miliónov Kč. V roku 2005 jej vývoz dosiahol 27,5 miliardy Kč. Tretím, s objemom exportu prevyšujúcim 35 miliárd Kč, sa stala strojárenská firma Siemens Group ČR.
Podľa výsledkov súťaže exportéri, ktorí sa v rebríčku umiestnili v prvej desiatke, vyviezli celkom o 44 miliárd Kč viacej ako v roku 2005.
"Je vidieť, že export je ťahúňom českej ekonomiky a je tiež zreteľné, že stále posilňuje automobilový priemysel s ich dodávateľmi a priemysel hutnícky," komentuje výsledky Zdeněk Somr, viceprezident Hospodárskej komory ČR.
V súťaži sa tiež porovnával nárast vývozu za minulý rok. V tejto kategórii najviac prekvapila firma Zchas - popredný český stavebný exportér, ktorého celkový objem za rok 2006 dosiahol takmer 1,3 miliardy Kč.
Tento rok sa do tejto kategórie prihlásilo až 100 nových spoločností. Podľa Somra je to oproti minulému roku nárast až o 15 %.
Zahraničný obchod je podľa odborníkov ťahúňom ekonomického rastu Českej republiky. Jej exportérom sa v ostatných rokoch darí najmä na trhoch Európskej únie.
Obrat českého zahraničného obchodu vzrástol od vzniku samostatnej ČR v roku 1993 zhruba päťnásobne na minuloročných 4,25 bilióna Kč. Za ostatné dva roky jeho bilancia vďaka vyššiemu exportu po vstupe Česka do EÚ vykazuje rastúce prebytky.
Odborníci očakávajú, že tento rok zahraničný obchod skončí rekordným prebytkom 75 miliárd Kč.
Minulý rok obchodná bilancia vykázala prebytok 40 miliárd Kč, čo bol najlepší výsledok v histórii Českej republiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 06:29