StoryEditor

Rusko znížilo dodávky ropy do Nemecka kvôli sporu s Lukoilom

24.08.2007, 14:05
Autor:
SITASITA

Rusko minulý mesiac znížilo dodávky ropy do Nemecka, informoval o tom v piatok monopolný prepravca ruskej ropy Transnefť, pričom obvinil z redukcie spoločnosť Lukoil, druhú najväčšiu ropnú firmu v Rusku. Obchodníci s ropou uviedli, že Lukoil chce získať lepšie podmienky od nemeckého monopolného dovozcu ropy. "Vieme, že dodávky sa v minulom mesiaci znížili o tretinu, avšak nevieme prečo sa tak stalo," povedal viceprezident ruskej firmy Transnefť Sergej Grigorjev.
Tieto reakcie nasledovali po piatkovom vyhlásení nemeckej rafinérie PCK v meste Schwedt, že jej dodávky z Ruska sa v posledných dňoch znížili a je nútená hľadať alternatívne zdroje. "Vedieme rozhovory s dodávateľom o tejto záležitosti," vyhlásila rafinéria PCK. Spoločnosť uviedla, že problém nie je dramatický, avšak nešpecifikovala, kedy bude vyriešený.
Rusko v minulosti znížilo dodávky do Európy cez ropovod Družba kvôli cenovému sporu s Bieloruskom. Podľa obchodníkov však tento prípad súvisí so sporom, ktorý sa týka len Lukoilu. "Je to rovnaká historka. Lukoil by chcel mať priame dodávateľské zmluvy s rafinériami a nechce predávať všetku ropu Kišilovovi," povedal nemenovaný obchodník. Sergej Kišilov riadi už viac ako 10 rokov prevádzky firmy Sunimex, ktorá je monopolným dovozcom ruskej ropy do Nemecka a dodáva ropu tiež rafinérii vo Schwedte.
Lukoil odmietol hneď komentovať správu s tým, že zverejní budúci týždeň vyhlásenie. Rafinériu vo Schwedte vlastnia spoločnosti Shell Deutschland, Ruhr Öl, Agip a Total.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:58