StoryEditor

ÚVO dostal 551oznámení o začatí rokovacieho konania bez zverejnenia

26.12.2007, 10:28
Autor:
TASRTASR

Spolu 551 oznámení o začatí rokovacieho konania bez zverejnenia (RKbZ) bolo od januára do 20. decembra tohto roka doručených Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Spolu 169 oznámení sa v rámci verejného obstarávania tovarov, služieb a prác týkalo zákaziek s nízkou hodnotou. Zvyšných 382 povinných oznámení, zverejnených vo vestníku, obsahovalo pod- a nadlimitné zákazky. Vo Vestníku ÚVO bolo v kumulatíve doteraz zverejnených 5 885 oznámení. Úrad evidoval 154 podnetov a 200 námietok. Výška uložených pokút dosiahla 13 miliónov Sk, sumarizovala pre TASR tlačová tajomníčka ÚVO Helena Fialová.

Ako ďalej pripomenula, zákonom o verejnom obstarávaní je od 1. februára 2006 určená povinnosť pre verejného obstarávateľa (klasický sektor) a obstarávateľa (ostatné odvetvia) písomne oznámiť úradu začatie RKbZ po odoslaní výzvy na rokovanie, najneskôr 14 dní pred uzavretím zmluvy. "Z doručených povinných oznámení v roku 2007 je zrejmé, že najviac aplikovanou podmienkou pre použitie RKbZ je dostupnosť z jedného zdroja. Teda tovar, stavebné práce alebo služby z dôvodov technických, umeleckých a vyplývajúcich z výhradných práv môže poskytnúť len určitý dodávateľ," vysvetlila.

Podľa slov Fialovej kontrola úradu pred uzavretím zmluvy s úspešným uchádzačom bola zameraná prevažne na plnenie podmienok v rámci použitia RKbZ. Úrad sa zaoberal tiež kontrolou metód verejného obstarávania (napr. užšia súťaž, rokovacie konanie so zverejnením) podľa doručeného podnetu. "Podstatne sa zvýšil počet podnetov doručených od orgánov činných v trestnom konaní a orgánov s kompetenciou kontroly metód a postupov financovaných z prostriedkov EÚ," konštatovala. Za najčastejšie zistenie pri výkone kontroly úrad označil využívanie metódy RKbZ bez toho, aby bola pri jej voľbe splnená aspoň jedna podmienka uvedená v zákone o verejnom obstarávaní. ÚVO sa usiluje dosiahnuť splnenie zákonných podmienok na použitie postupov RKbZ, ktorých počet je stále vysoký. Cieľom úradu v roku 2008 bude preto frekventovanosť tejto metódy znižovať, dodala Fialová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:16