StoryEditor

Počiatek chce mať v štátnej pomoci jasno

05.02.2008, 13:49
Poskytovanie štátnej pomoci zo štátneho rozpočtu by malo podľa Ministerstva financií vychádzať z jednotného dokumentu. Rezort tvrdí, že v súčasnosti celková koncepcia chýba a ani žiadne z ministerstiev nemá vypracovanú koncepciu v oblasti svojej pôsobnosti.

Podľa ministerstva by sa mala poskytovať štátna pomoc do tých oblastí, ktoré sú vo vládnom programe definované ako prioritné. Mali by pozitívne podporiť hospodársky rast, efektívnu investičnú a proexportnú politiku a znižovanie nezamestnanosti. Práve návrhom o postupe pri tvorbe koncepcií poskytovateľmi štátnej pomoci by sa mala zaoberať vláda.
Podľa nej by potom mali jednotlivé ministerstvá vypracovať návrhy vo svojich vlastných rezortoch.

Zatiaľ je však otázne, kto celkovú koncepciu vypracuje. Rezort financií navrhuje, aby to bolo ministerstvo hospodárstva, v ktorého kompetencii je stratégia tvorby podnikateľského prostredia a podpora podnikateľského prostredia. "Z tohto dôvodu sa navrhuje, aby ministerstvo hospodárstva definovalo východiská a ciele štátnej pomoci, ako aj kritériá pre vyhodnocovanie jej efektívnosti, pričom musí vychádzať z Programového vyhlásenia vlády SR a realizácie hospodárskej politiky vlády," konštatuje sa v návrhu.

Samotný rezort hospodárstva však nesúhlasí. Podľa neho by totiž táto úloha mala spadať naopak pod ministerstvo financií, keďže ono je koordinátorom štátnej pomoci. "Rozpor sa neodstránil ani na úrovni ministrov. Pripomienku nemožno akceptovať, pretože materiál má zabezpečiť vypracovanie koncepcie poskytovania štátnej pomoci a nie koncepciu koordinácie štátnej pomoci," konštatovalo v rámci pripomienkového konania ministerstvo financií.

Na Slovensku sa v súčasnosti poskytuje štátna pomoc zo štátneho rozpočtu priamou alebo nepriamou formou a ako podielové financovanie pomoci z prostriedkov štátneho rozpočtu a Európskej únie. Nenávratné finančné príspevky zo štrukturálnych fondov EÚ a štátneho rozpočtu sa poskytujú na základe Národného strategického referenčného rámca. Ide o základný koncepčný dokument pre poskytovanie štátnej pomoci z prostriedkov EÚ, podobný dokument však chýba pri poskytovaní štátnej pomoci výlučne z prostriedkov štátneho rozpočtu.

Čo je štátna pomoc?
Štátna pomoc je určená pre podnikateľov a poskytujú ju štátne orgány, vyššie územné celky a obce z prostriedkov štátneho rozpočtu, zo svojho rozpočtu alebo z vlastných zdrojov. V roku 2007 smerovala najmä na dotácie a daňové úľavy. 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. apríl 2024 03:56