StoryEditor

Toyota chce vyrobiť tento rok 9,34 mil. automobilov

23.07.2007, 10:54
Autor:
TASRTASR

Automobilový koncern Toyota nemení svoj marketingový zámer a chce tento rok vyrobiť a predať 9,34 milióna vozidiel napriek tomu, že dopyt po nich na japonskom trhu slabne. Uviedol to dnes prezident Toyoty Motors Corp. Kacuaki Watanabe. Ak sa koncernu podarí splniť zámer, zrejme sa stane tento rok najväčším výrobcom osobných motorových vozidiel a po dlhých desaťročiach kraľovania v tomto sektore vytlačí z trónu americký General Motors (GM). Vlani predala Toyota 8,8 milióna vozidiel a tento rok chce tento výsledok zlepšiť o 6 %.
Toyota zvyšuje celkový predaj svojich vozidiel už osem rokov za sebou. A tento by mal byť deviatym.
Koncern GM predal vlani 9,1 milióna vozidiel a tento rok jeho vedenie nevydalo oficiálny odhad ich predaja.
V prvom štvrťroku predala Toyota celkovo viac automobilov ako GM, ale v druhom štvrťroku sa GM vrátil na prvú pozíciu. Výroba Toyoty je však oveľa ziskovejšia než GM, a to už viac rokov. Kým Japonci každý z predchádzajúcich rokov končili s vyšším ziskom, General Motors bojuje o dosiahnutie čiernych čísel v ročnej bilancii. Zatiaľ však s malým úspechom, vlani bola jeho výroba v strate 2 miliardy USD, v prepočte vyše 48 miliárd SKK.
Toyote vychádza dlhodobý strategický zámer vyrábať nielen kvalitné, ale aj prevádzkovo efektívne vozidlá. Práve v období drahých pohonných látok sa jej prednosť prejavuje v USA a na ďalších veľkých trhoch sveta.
Toyota je o krok pred konkurenciou aj vo vývoji a výrobe hybridných vozidiel, ktoré môžu jazdiť na uhľovodíkové palivo, ale majú aj elektromotor. Kým konkurenti Toyoty dávajú do vozidiel batérie, ktoré treba dobíjať z normálnej rozvodnej siete, hybridy tejto japonskej automobilky si dobíjajú batériu počas jazdy pri pohybe kolies alebo počas brzdenia.
Minulý mesiac vyrobila Toyota miliónte hybridné vozidlo. Prvé z nich dodala na trh pred desiatimi rokmi. A teraz je s nimi s veľkým náskokom jednotkou na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 11:46