StoryEditor

Ťažisko rozpočtu sa presúva na výdavkovú stranu rozpočtu

29.01.2008, 12:24
Autor:
SITASITA
Ťažisko fiškálnej politiky vlády sa po rokoch daňových nadpríjmov podľa štátneho tajomníka rezortu financií Františka Palka presúva na výdavkovú stránku rozpočtu.

"Ak si vezmeme aspekt histórie, zistíme, že už nie sme v období, keď rozpočet zlepšovali daňové nadpríjmy o viac ako 20 mld. Sk, čím sa prevýšila rozpočtovaná úroveň o viac ako 10 %. Z toho vyplýva, že pri financovaní aktivít štátu je potrebné sa orientovať predovšetkým na úspory, ktoré je možné použiť na prioritné úlohy štátu," uviedol Palko vo svojom komentári na internetovej stránke Ministerstva financií SR.
Daňové príjmy prevýšili rozpočtovanú úroveň aj vlani, avšak miernejšie ako v predchádzajúcich dvoch rokoch. V minulom roku dosiahli 258,2 mld. Sk, čo bolo o 4 % alebo zhruba 10 mld. Sk viac, ako sa rozpočtovalo. Rozdielna však bola aj štruktúra týchto nadpríjmov. "Zatiaľ čo v minulom období, pred rokom 2007, sa na nadpríjmoch podieľal lepší makroekonomický vývoj, v roku 2007 to bol takmer z polovice jednorazový efekt z predzásobenia cigariet," konštatoval štátny tajomník.
Ťažisko orientovania sa na úspory vo výdavkoch je podľa Palka veľmi dobrým dôvodom na ďalšie skvalitňovanie programového rozpočtovania, ktoré ukáže efekty financovania jednotlivých aktivít vrátane tých, ktoré sa ukážu ako zbytočné. "Príprava rozpočtu na roky 2009 až 2011 bude využívať túto rozpočtovú dimenziu ako kľúčovú. Posilnená bude oblasť hodnotenia a monitorovania cieľov a merateľných ukazovateľov pri vynakladaní verejných zdrojov," dodal Palko s tým, že rovnaký postup sa bude už aplikovať aj na územné samosprávy, ktoré zo zákona musia rozpočtovať na programovej báze už najbližší rozpočet.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:43