StoryEditor

Podľa Penty sa Fico rozhodol arbitráž škandalizovať

18.01.2008, 12:43
Autor:
SITASITA

Predarbitrážna výzva je podľa private equity skupiny Penta poslednou možnosťou, ako vyriešiť spor medzi SR a zahraničnými akcionármi zdravotných poisťovní mimosúdnou cestou. "Napriek tomu sa predseda vlády rozhodol celú záležitosť škandalizovať a nevyjadril sa k nej vecne, pričom minister zdravotníctva mlčí," uviedol hovorca skupiny Penta Martin Danko v reakcii na piatkové vyjadrenia premiéra Roberta Fica. Premiér sa svojimi piatkovými vyjadreniami podľa Danka otvorene prihlásil k zodpovednosti za dôsledky, ktoré vzniknú z jeho konania.
Fico označil predarbitrážnu výzvu akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera, holandskej spoločnosti Health Insurance Companies of Eastern Europe (HICEE), za nebotyčnú drzosť a obyčajné výpalníctvo. "Nenecháme sa vydierať," vyhlásil Fico na piatkovom brífingu. Predarbitrážna výzva, ktorá obsahuje návrh na mimosúdne vyrovnanie vo výške 15 mld. Sk, podľa premiéra nie je vážnym dokumentom. Ako premiér dodal, výzva takisto neobsahuje žiadne reálne vyčíslenie škôd, ktoré teoreticky mohli vzniknúť. Navyše podľa premiéra v skutočnosti nejde o zahraničného akcionára, keďže spoločnosť HICEE sama v dokumente uvádza, že je súčasťou skupiny Penta.
Premiér spochybnil aj výšku uvádzaných škôd. "To sú peniaze, ktoré si chceli odkrojiť z verejného zdravotného poistenia. Strelili to len tak z brucha a čakajú, že sa roztrasieme," vyhlásil Fico. Podľa Danka je to však odborný odhad budúcich výnosov, o ktoré poisťovňa príde po zmene legislatívy. "Považujeme túto sumu za reálnu a verím, že ju pred súdom dokážeme obhájiť," dodal Danko.
HICEE arbitrážou reaguje na nadobudnutie účinnosti novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá obmedzila nakladanie so ziskom zdravotných poisťovní. Ak sa HICEE a štát nedohodnú na mimosúdnom vyrovnaní škody, začne akcionár Dôvery proti Slovensku medzinárodné rozhodcovské konanie. Ako dodal Danko, po piatkovom vyjadrení premiéra, že s HICEE rokovať nebude, sa dá očakávať odmietnutie mimosúdneho vyrovnania a nasledovať teda bude medzinárodná arbitráž. Tá by sa mala začať do šiestich mesiacov.
Novela zákona o zdravotných poisťovniach okrem iného nariadila zdravotným poisťovniam, aby zisk z verejného zdravotného poistenia vrátili do systému zdravotníctva. Po prvý raz sa tak má stať v roku 2009 za zisk vyprodukovaný v tomto roku. Novelu schválil parlament vlani a účinnosť nadobudla od januára tohto roku. Okrem HICEE sa svojich práv bude domáhať aj akcionár zdravotnej poisťovne Apollo, ktorý už vyberá právnickú kanceláriu. O ďalšom postupe sa rozhoduje aj akcionár Union zdravotnej poisťovne.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:44