StoryEditor

Štrajk palubného personálu Air France stál aerolínie 60 miliónov EUR

31.10.2007, 09:01
Autor:
TASRTASR

Päťdňový štrajk palubného personálu Air France-KLM, ktorý sa skončil v pondelok, priniesol leteckej spoločnosti čistú stratu 60 miliónov EUR, v prepočte vyše 2 miliardy SKK. Informovalo o tom vedenie aerolínií v utorok večer.
Tržby Air France-KLM síce klesli o 80 miliónov EUR, ale spoločnosť ušetrila 20 miliónov EUR na palive, keď čas jej prepravnej flotily stála na letiskách. Z diaľkových letov sa uskutočnil len každý druhý, z letov na stredné vzdialenosti sa realizovali tri z piatich.
V celkovej čistej strate sú započítané aj náklady na ubytovanie, stravovanie a dopravu cestujúcich taxíkmi do hotelov. Účet štrajku ešte nie je definitívny. Cestovné kancelárie budú žiadať preplatenie škôd, ktoré im vznikli tým, že mnohí klienti neprišli včas alebo odriekli zaplatené pobyty vo vybraných rekreačných zariadeniach.
Na štrajk vyzvalo 7 odborových centrách a podporila ich väčšina z 15 000 ich hostesiek a stevardov. Palubný personál žiadal zvýšenie miezd a zlepšenie pracovných podmienok.
Rokovania vedenia aerolínií a predstaviteľov odborov sa majú začať 7. novembra a do Vianoc je stanovených ešte vyše 20 termínov na ich konanie. Splnenie požiadaviek štrajkujúcich sa má dosiahnuť až za rokovacím stolom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:09