StoryEditor

Francúzsky prezident N. Sarkozy požaduje zhodnotenie jüanu

25.11.2007, 15:37
Autor:
TASRTASR
Čína by mala pomôcť, aby globálne nerovnovážnosti nedosiahli bod, z ktorého už nebude návratu. Povedal to francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý dnes začal svoju trojdňovú návštevu Číny.

Sarkozy požaduje, aby Peking rýchlejšie zhodnocoval jüan, čo by pomohlo k zastaveniu nárastu prebytku obchodnej bilancie s Európskou úniou (EÚ). Francúzsky prezident uviedol, že chce čínskych lídrov presvedčiť o nevyhnutnosti férovej vyváženosti medzi hlavnými menami. "Čína musí hrať dôležitú úlohu pri spolupráci s ostatnými partnermi, aby zabránila tomu, že sa nerovnovážnosti nahromadia do takej miery, že už nebudeme vedieť ako ich odstrániť."

Čínska mena voči doláru posilnila o 9 % od jej 2,1-% revalvácie v júli 2005, zatiaľ čo voči euru odvtedy oslabila asi o 11 %. Sarkozy opakovane vyzval, aby sa skupina najrozvinutejších krajín G8 rozšírila o Čínu. Peking by tým získal väčšiu globálnu zodpovednosť, ktorá prináleží najrýchlejšie rastúcej veľkej svetovej ekonomike.

Francúzsky prezident povedal, že má pre čínskych lídrov ten istý odkaz, ktorý začiatkom mesiaca adresoval americkému prezidentovi George W. Bushovi: "Pokiaľ ide o mňa, ja si myslím, že veľká krajina by mala mať silnú menu." Tiež zopakoval, že férový kurz jüanu je jedným zo základných predpokladov globálnych väzieb.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 11:51