StoryEditor

Výsledky zahraničného obchodu SR v júni boli pre trh sklamaním

10.08.2007, 16:01
Autor:
TASRTASR

Výsledky zahraničného obchodu SR v júni tohto roka boli pre trh sklamaním. Oproti očakávaniam deficitu vo výške 0,7 miliardy Sk totiž jeho schodok dosiahol až 4,5 miliardy Sk. "Čiastočným vysvetlením môže byť spomalenie v niektorých exportne orientovaných odvetviach," predpokladá analytik ČSOB Marek Gábriš.
Kumulatívne za 1. polrok tohto roka dosiahla bilancia zahraničného obchodu SR deficit 10,8 miliardy Sk. "To je stále výrazne menej v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, keď deficit dosiahol výšku 45 miliárd Sk," upozorňuje analytik VÚB Martin Lenko. Podľa Márie Valachyovej zo Slovenskej sporiteľne v júni sklamala dynamika obchodu najmä na strane vývozu, ktorý rástol medziročne len o 6,7 %. "Čísla poukazujú na menší ako predpokladaný príspevok z čistých vývozov do rastu HDP v 2. štvrťroku," doplnila.
S nižšou dynamikou exportu pritom treba počítať ešte aj v ďalších mesiacoch. "Vzhľadom na celozávodné dovolenky výrobcov automobilov možno očakávať zhoršenie výkonnosti zahraničného obchodu aj v nasledujúcich dvoch mesiacoch," predpokladá Lenko. Celoročný deficit zahraničného obchodu SR by však mal byť podľa analytikov výrazne lepší ako v minulom roku. "Celoročný deficit predpokladáme na úrovni okolo 2 % HDP v porovnaní s 5,7 % v roku 2006," spresnila Valachyová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:41