StoryEditor

Firmy strácajú dôveru, tvrdí prieskum

27.12.2007, 18:37
Predstavitelia významných podnikov však skepsu nepociťujú.
Dôvera šéfov slovenských firiem v ďalší vývoj ekonomiky slabne. Aspoň podľa pravidelného prieskumu Štatistického úradu. Samotné firmy však obavy nepotvrdzujú.

Takzvaný index ekonomického sentimentu – ukazovateľ, ktorý vyjadruje očakávania súkromného sektora, bol decembri najnižší za posledných 21 mesiacov.

Obavy priemyselných podnikov sú podľa úradu ovplyvnené najmä „negatívnymi očakávaniami produkcie na nasledujúce tri mesiace a miernym poklesom dopytu po výrobkoch“.

Obavy sa nemusia splniť

Podľa štatistík sa poklesu výroby a trhových prepadov obávajú najmä firmy, ktoré pôsobia v priemysle, stavebníctve a službách. Podľa analytikov sa však ich negatívne vízie nemusia splniť. „Keďže ide o takzvaný mäkký indikátor, vychádzajúci z osobných očakávaní, treba ho brať s rezervou. Je to len mapovanie názorov, ktoré sa na budúcoročných ,tvrdých' štatistických dátach výraznejšie prejaviť nemusí,“ povedal analytik Ľudovej banky Vladimír Vaňo.

Zhoršenie sebadôvery podnikateľov je podľa neho okrem iného aj dôsledkom výrazného prepadu indexu podnikateľskej dôvery v Nemecku a v ďalších krajinách.

Zlé trendy majú pozitíva

Firmy, ktoré HN oslovili, obavy nepotvrdzujú. Najmä automobilky chcú aj v ďalšom roku v produkcii rásť. „Zatiaľ sme nezverejňovali plánovaný objem výroby na budúci rok, ale určite neočakávame pokles,“ povedal hovorca automobilky PSA Peter Švec.

„Slovensko v tomto roku zdvojnásobilo výrobu a nárast bude pokračovať aj v ďalšom roku, keďže automobilky Kia a PSA zatiaľ nenaplnili svoje výrobné kapacity. Zvýšený dopyt po autách je zrejmý aj z nárastu registrácií v roku 2007,“ povedala riaditeľka sekretariátu Združenia automobilového priemyslu SR Mária Nováková.

V stavebníctve má podľa štatistík klesnúť dopyt po stavebných prácach a firmy sa preto v ďalšom roku pripravujú na možné znižovanie počtu zamestnancov. Ani tento trend nám však žiadna z oslovených firiem nepotvrdila. „Ak sa len pozrieme na plánovanú výstavbu cestnej siete a rekonštrukciu železníc, dopyt po betóne bude aj v nasledujúcom roku vysoký,“ hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti TBG Doprastav Pavel Takáč.


Viac o téme nájdete v piatkových
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:00