StoryEditor

George W. Bush vyzval OPEC, aby zvýšil ťažbu ropy

15.01.2008, 08:45
Autor:
TASRTASR

Americký prezident George W. Bush vyzval Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), aby zvýšila dodávky čierneho zlata na trh. Toto by malo znížiť ceny tejto komodity, ktoré zostávajú v blízkosti rekordnej úrovne.
Bush, ktorý absolvuje svoju prvú návštevu Saudskej Arábie, uviedol, že cena ropy je "veľmi vysoká" a pre americkú ekonomiku je mimoriadne ťažké vyrovnať sa s ňou. Dodal, že o tejto záležitosti bude rokovať so saudskoarabským kráľom Abdalláhom. Saudská Arábia je najväčším svetovým exportérom ropy a v rámci OPEC má rozhodujúce slovo, keďže na ňu pripadá väčšina rezervných kapacít kartelu.
Podľa amerického prezidenta by OPEC nemal zabúdať na negatívny dopad vysokých cien energií na ekonomiku, keď bude uvažovať o svojej ťažobnej politike. "Dúfam, že keď bude OPEC uvažovať o zmene objemu produkcie, pripomenie si, že ak najväčšia spotrebiteľská ekonomika trpí, znamená to menšie nákupy, teda nižší predaj ropy a plynu," uviedol Bush pred začiatkom stretnutia zo saudskoarabskými podnikateľmi. Dodal, že dnes večer bude so saudskoarabským kráľom Abdalláhom hovoriť o vysokých cenách ropy, ktoré predstavujú záťaž pre americkú ekonomiku.
Predstavitelia OPEC sa však opakovane vyjadrili, že moc kartelu pri znižovaní ceny čierneho zlata je iba obmedzená. Tvrdia, že motorom rastu cien sú špekulácie, geopolitické napätie a slabý dolár. Generálny tajomník OPEC Abdullah al-Badri v pondelok pre agentúru Reuters povedal, že kartel v prípade potreby zvýši ťažbu na svojich zasadnutiach 1. februára a 5. marca. Dodal, že v súčasnosti je na trhu dostatok ropy a za vysoké ceny môžu špekulácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 13:26