StoryEditor

EK schválila dánsky alokačný plán pre emisie CO2

31.08.2007, 15:07
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) dnes schválila dánsky národný alokačný plán pre emisie oxidu uhličitého (CO2) pre druhú fázu schémy obchodovania s emisiami na roky 2008-12. Brusel akceptoval dánsky návrh - 24,5 milióna ton CO2 ročne, čo predstavuje o 2 milióny ton menej, než bol objem emisií Dánska v roku 2005.
Podľa komisára pre životné prostredie Stavrosa Dimasa predložilo Dánsko solídny plán, ktorý si vyžaduje len drobné zmeny. Tie sa týkajú zníženia počtu spoločností využívajúcich kredity pre emisie z tretích krajín. Po požadovanej modifikácii bude súhlas EK s dánskym alokačným plánom automatický.
Okrem Dánska už EK hodnotila alokačné plány 23 krajín. S výnimkou Slovinska, Veľkej Británie a Francúzska žiadala od všetkých zníženie objemu emisií. Slovensko, Maďarsko, Česko, Poľsko a Estónsko sa z tohto dôvodu rozhodli zažalovať EK na Európskom súdnom dvore tvrdiac, že zníženie limitov by poškodilo ich rýchlo sa rozvíjajúce ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:19