StoryEditor

Ministerstvo trvá na 150 km diaľnic cez PPP projekty

17.10.2007, 14:58
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií trvá na pôvodnom návrhu financovať cez projekty verejno-súkromného vlastníctva 150 kilometrov diaľnic a nie o tretinu menej, ako vo svojom stanovisku odporúča Ministerstvo financií.

"My chceme stavať ten pôvodný rozsah," konštatoval dnes po skončení rokovania vládneho kabinetu štátny tajomník rezortu dopravy Milan Mojš. Vláda SR dnes o stanovisku MF k vplyvu financovania výstavby diaľnic prostredníctvom PPP na deficit verejných financií nerokovala. Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny minulý týždeň po zasadnutí vlády SR avizoval, že k stanovisku sa vyjadrí v pondelok, najneskôr v utorok tento týždeň. Podľa slov Mojša je zatiaľ ťažké povedať, kedy padne definitívne rozhodnutie. Proces prípravy zákona na urýchlenie výstavby diaľnic je potom neadekvátny výsledku, zdôvodnil rozhodnutie ministerstva trvať na pôvodnom návrhu Mojš. "Je uznesenie vlády o spojení Bratislavy a Košíc a my ho chceme splniť," povedal. Aký bude ďalší postup je podľa jeho slov ťažké povedať. "Všetko závisí od ďalších rokovaní," dodal.
Rezort financií v stanovisku odporúča, aby sa prostredníctvom PPP projektov postavilo len 95,6 kilometra diaľnic a rýchlostných komunikácií, a nie 151, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo dopravy. MF zároveň vo svojej analýze vláde SR odporúča, aby cez PPP nefinancovala výstavbu tzv. 3. balíka, ktorý zahŕňal úseky Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, Lietavská Lúčka - Višňové a Višňové - Dubná Skala. Z 1. balíka MF odporúča vypustiť úseky na trase Dubná Skala - Hubová. V súvislosti s ambíciou SR prijať euro v roku 2009, neodporúča MF uzatvárať akékoľvek zmluvy s budúcimi koncesionármi skôr, ako bude známe stanovisko Európskej centrálnej banky a Európskej komisie k schopnosti Slovenska dlhodobo plniť maastrichtské kritériá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:34