StoryEditor

Európske a japonské burzy poklesli, americkým sa darilo

08.02.2008, 09:03
Autor:
SITASITA

Európske burzy klesli vo štvrtok na dvojtýždňové minimum. Investori citlivo reagovali na opatrný postoj Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá vo štvrtok ponechala úrokové sadzby bez zmeny. Na druhej strane uvoľnenie menovej politiky vo Veľkej Británii vyvolalo obavy z globálneho spomaľovania ekonomického rastu. Index európskych blue chips FTSEurofirst 300 zavrel štvrtkové obchodovanie s poklesom o 1,9 % na 1 296,4 bodu. Najhoršie dopadol technologický sektor, ktorého prepad viedol nemecký výrobca čipov Infineon. Jeho akcie po zverejnení slabých kvartálnych výsledkov spadli o 14 %. Slabé hospodárske výsledky stiahli nadol aj akcie spoločnosti Rolls-Royce, ktoré klesli o 10 %, a britského telekomunikačného operátora BT, ktorý stratil 9,8 %. Výpredaj zastihol tradične aj bankový sektor, kde akcie HSBC oslabili o 2,2 %, Royal Bank of Scotland o 3,6 % a UBS o 2,7 %. Opačným smerom sa vydali akcie nemeckej Deutsche Bank, ktoré vďaka priaznivým finančným výsledkom posilnili o 0,4 %.
Burza na Wall Street vo štvrtok pritiahla investorov vyhľadávajúcich výhodné obchody. Tí skupovali najmä akcie maloobchodníkov a finančných spoločností, ktoré za posledné tri obchodné dni prudko poklesli. Americký index priemyselných blue chips Dow Jones zavrel štvrtkové volatilné obchodovanie s miernym nárastom 0,38 % na hodnote 12 247 bodov. Širší index Standard & Poor's 500 posilnil o 0,79 % na 1 336,91 bodu a technologický Nasdaq si polepšil o 0,63 % na 2 293,03 bodu. Spomedzi maloobchodných spoločností sa najviac darilo reťazcu Target, ktorého akcie stúpli o vyše 6 %, spoločnosti Sears s rastom o viac než 5 % a Wal-Mart Stores, ktorej akcie stúpli o vyše 2 %.
Tokijská burza zavrela posledné obchodovanie týždňa hlboko v červených číslach. Jej hlavný index Nikkei v piatok oslabil o 1,4 % na 13 017,24 bodu. Širší index TOPIX klesol o rovnaké percento na 1 287,14 bodu. Burzu stiahol nadol výpredaj strojárskych titulov po zverejnení správy o poklese strojárskych objednávok v decembri minulého roka. Akcie výrobcu robotov Fanuc klesli o 4 %, výrobca strojárskych zariadení Komatsu si odpísal takmer 7 %, zatiaľ čo akcie spoločnosti Okuma sa prepadli o 10,6 %. Investori sa tiež zbavovali akcií pred predĺženým víkendom, keďže burza v Tokiu bude v pondelok pre sviatky zatvorená.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 23:27