StoryEditor

Problémy zdravotníctva HSR nestihla prerokovať

19.11.2007, 11:21
Autor:
SITASITA

Hospodárska a sociálna rada (HSR) v pondelok prerušila rokovanie o problémoch v zdravotníctve. Ako pre agentúru SITA povedal prezident Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) Anton Szalay, ministerstvo zdravotníctva na rokovanie HSR predložilo materiál, no bolo to neskoro a sociálni partneri s ním neboli spokojní. "Neobsahoval žiadne vízie ani riešenia problémov v zdravotníctve," skonštatoval Szalay. SOZ nastolilo niekoľko okruhov problémov, diskusia sa však nekonala. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič sa totiž ponáhľal na stretnutie s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom a oznámil, že na HSR sa už nevráti.
Ako skonštatoval Szalay, v predloženom materiáli sa ministerstvo venovalo výhradne zdravotníckym zariadeniam v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. "Minister zdravotníctva je však ministrom pre celé zdravotníctvo," upozornil Szalay. Zástupcovia zamestnancov sa zaujímali, ako chce Valentovič dosiahnuť stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov. "Nemocnice už pociťujú nedostatok odborného personálu, pretože pracovníci odchádzajú do zahraničia a noví nenastupujú," pripomenul Szalay.
Odbory tiež chceli vedieť, prečo vláda neplní svoje programové vyhlásenie, v ktorom sa zaviazala platiť za poistencov štátu 5 % priemernej mesačnej mzdy. Medzi ďalšie problémy patrí pokračujúce prepúšťanie zamestnancov regionálnych úradov verejného zdravotníctva a neochota vlády zaradiť zdravotníckych pracovníkov medzi zamestnancov vo verejnom sektore. Ako Szalay dodal, predsedníčka HSR, ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová avizovala, že k rokovaniu o problémoch v zdravotníctve sa hospodárska a sociálna rada ešte vráti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:09