StoryEditor

Čína investuje do ťažby ropy v Iráne 2 mld. USD

10.12.2007, 12:28
Autor:
SITASITA
Najväčšia čínska ropná spoločnosť Sinopec investuje 2 mld. USD do rozvoja ropného pola Jadavaran v Iráne. Dohodlo sa na tom vedenie spoločnosti s iránskymi predstaviteľmi. Dohoda je výsledkom rokovaní, ktoré začali v roku 2004.

V vtedy sa Sinopec s Iránom dohodol na tom, že sa postará o rozvoj ropného pola Jadaravan a bude počas 25 rokov odoberať 10 mil. ton skvapalneného zemného plynu ročne. Iránsky ropný minister Gholamhossein Nozari uviedol, že do siedmich rokov bude mať pole 137 vrtov s produkciou 185 tis. barelov za deň.
USA sa na podobné energetické dohody pozerajú s nevôľou. Washington sa totiž usiluje o medzinárodnú izoláciu Iránu kvôli jeho jadrovému programu a snaží sa zabrániť nadnárodným korporáciám, aby v krajine investovali. Čína však nesúhlasí s americkou snahou o zavedenie ďalších sankcií voči Iránu, ktorý je tretí najväčší dodávateľ ropy do Číny a významný obchodný partner aj v iných oblastiach. Irán vlastní po Saudskej Arábii druhé najväčšie zásoby ropy vo svete a po Rusku druhé najväčšie svetové zásoby zemného plynu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 21:06