StoryEditor

Podľa Ernst & Young subjekty pokročili v príprave na euro

05.02.2008, 15:07
Autor:
SITASITA

Slovenské podniky aj subjekty verejného sektora pokročili podľa prieskumu spoločnosti Ernst & Young v príprave na zavedenie novej spoločnej euro meny. Stav príprav sa podľa prieskumu v novembri minulého roka v porovnaní s jarou 2007 jednoznačne zlepšil. Analýzu dopadov zavedenia eura podľa prieskumu už pritom zrealizovala takmer polovica opýtaných organizácií. Ako hlavné oblasti dopadu zavedenia eura uviedli oslovené subjekty najmä účtovníctvo, mzdy, personalistiku a IT systémy. Tretina spoločností taktiež alokovala potrebné finančné aj ľudské zdroje na súvisiace projekty.
Prieskum spoločnosti, ktorý sa zrealizoval v novembri 2007, skúmal pripravenosť vybraných slovenských finančných, nefinančných podnikov a subjektov verejného sektora na eurokonverziu. Z prieskumu Ernst & Young vyplynulo, že tak podniky ako aj verejný sektor vnímajú prechod na euro ako udalosť, ktorá bude mať dopad aspoň na niektoré aspekty ich fungovania. "Výsledky novembrového prieskumu sú v súlade s našimi očakávaniami. S prípravou na euro začali najskôr spoločnosti poskytujúce služby, nasledované väčšími výrobnými podnikmi a až na záver subjektmi verejného sektora. Všetky opýtané spoločnosti z oblasti bankovníctva, poisťovníctva a finančných služieb už vypracovali analýzu dopadov. Napriek tomu ešte len 30 % z nich vypracovalo detailné implementačné plány," uviedol k záverom prieskumu senior manažér Ernst & Young Róbert Srnka.
Z prieskumu vyplýva aj fakt, že takmer polovica (46 %) organizácií už vykonala analýzu dopadov pripravovaného zavedenia eura. Podľa spoločnosti ide o výrazný posun oproti výsledkom z jari 2007, kedy 53 % spoločností a 23 % subjektov verejného sektora ešte len plánovalo vypracovať strategickú analýzu. Za najzávažnejšie oblasti dopadu zavedenia eura považujú spoločnosti spomínané účtovníctvo (89,1 %), mzdy a personalistiku (84,2 %) a IT systémy (73,3 %). Požiadavky na zmeny sú pritom najviac rozpracované v oblasti IT systémov, kde až 48 % spoločností uviedlo, že už boli interne alebo externe vypracované. Tretina spoločností už zostavila potrebné tímy, čo je mierny nárast oproti jari 2007, kedy ich avizovalo menej ako pätina spoločností. Viac ako polovica (52 %) spoločností neplánuje vyčleniť špeciálne tímy alebo pracovníkov na tieto úlohy. Rámcový alebo detailný harmonogram úloh súvisiacich so zavedením eura pritom podľa výsledkov prieskumu vypracovalo 43 % spoločností, čo je oproti výsledkom prieskumu uskutočneného na jar minulého roka nárast o 12 %. Detailný program pokrývajúci celé obdobie zavedenia eura má vypracovaný len 16 % spoločností.
Prieskum pripravenosti slovenských podnikov na eurokonverziu iniciovala spoločnosť Ernst & Young v spolupráci s ekonomickým týždenníkom Trend. Do prieskumu sa zapojilo 150 subjektov, z toho 85 nefinančných, 20 finančných podnikov a 45 subjektov verejného sektora. Viac ako 40 % opýtaných respondentov má sídlo v Bratislave, pričom v porovnaní s prieskumom na jar 2007 sa zvýšil podiel spoločností s počtom zamestnancov menej ako 100.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 13:29