StoryEditor

Súd zrušil pokutu 80 mil. Sk pre Slovak Telekom

20.09.2007, 08:54
Autor:
TASRTASR
Krajský súd v Bratislave zrušil dve rozhodnutia Protimonopolného úradu (PMÚ) SR ukladajúce spoločnosti Slovak Telekom (ST) pokutu vo výške 80 miliónov Sk.

TASR o tom dnes informovala Alena Vaškaninová Buchláková z a. s. Slovak Telekom. Rozsudok sa týka tendra z roku 2004 na telekomunikačné služby pre Ľudovú banku.

Záver súdu je, že PMÚ SR nepostupoval plne v súlade so zákonom, jeho rozhodnutia nemožno považovať za zákonné pre nedostatok dôvodov a nepreskúmateľnosť a zároveň zistenie skutkového stavu je nedostatočné. Podľa právoplatného rozsudku Krajského súdu, voči ktorému nie je možné sa odvolať, je PMÚ zároveň povinný uhradiť trovy súdneho konania.

Slovak Telekom podal žalobu na Krajskom súde z dôvodu protizákonnosti rozhodnutia Rady PMÚ SR, v ktorom uložila Slovak Telekomu pokutu vo výške 80 miliónov Sk za údajné zneužitie dominantného postavenia v tendri na poskytovanie telekomunikačných služieb Ľudovej banke. V rozhodnutí PMÚ totiž porovnával služby, ktoré sa technickým riešením líšia.

Použitie price-squeeze testu v takejto situácii bolo podľa názoru Slovak Telekomu neprípustné, pretože v konečnom dôsledku podporuje neefektívnu súťaž a diskriminuje efektívnych poskytovateľov služieb. Vedie totiž k umelému zvyšovaniu cien pre koncových používateľov a podporovaniu neefektívnosti na strane operátorov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 11:37