StoryEditor

SDKÚ milióny stále nesplatila

20.08.2007, 00:00
Opozičná SDKÚ-DS stále nesplatila 14 miliónov korún, ktoré z volebnej kampane dlhuje spoločnosti Involve. Tento záväzok pritom strana mala vyrovnať už minulý rok. HN pred mesiacom upozornili na personálne prepojenie medzi stranou a firmou -- hlavný pokladník SDKÚ Igor Kucej je súčasne konateľom spoločnosti Involve.

Dzurindova únia ubezpečuje - dlh bude v najbližšom možnom čase uhradený. "Strana mala aj záväzky, ktoré bolo treba vyplatiť skôr ako napríklad bankový úver. Toto sa zaplatí až z tohtoročných peňazí za voľby," vyhlásil pre HN aj samotný Kucej. Kedy a za akých podmienok záväzok splatia, však on ani strana nepovedali. SDKÚ tento rok dostane zo štátneho rozpočtu 32,5 milióna korún.
Kucej po mesiaci vysvetľuje aj pôvod celého obchodu - firma strane pred minuloročnými voľbami prepustila mediálny priestor, ktorý kúpila pre vlastnú marketingovú aktivitu. "Pretože posledné voľby sa konali v skoršom termíne a niektoré veci sa zbehli veľmi rýchlo, tak sme takto vypomohli."
Dobre utajená firma?
Involve sídli na rovnakej adrese, ako býva Kucej. Pri našej poslednej návšteve tu však chýbalo akékoľvek logo. Kucej tvrdí, že na to nie je ani dôvod. "Máme za vyše piatich rokov existencie stálu klientelu." Posledná nálepku na dverách vraj zničili vandali. Ani v Obchodnom registri SR sa v prípade Involve nedá dopátrať ku všetkým potrebným dokumentom. Firma totiž neodovzdala účtovnú závierku za dva predchádzajúce roky. "V najbližšej možnej dobe urobím nápravu. Ďakujem za upozornenie," hovorí Kucej.
Očami audítora
Z posledného dostupného dokumentu v registri z roku 2004 podľa audítora spolupracujúceho s Alianciou Fair Play, ktorý nechce byť menovaný, vyplýva - Involve na prvý pohľad pôsobí ako solídna firma. Vykazovala vysoké zisky (takmer 12 miliónov), ktoré nerozdeľovala, má stabilné základné imanie (3 milióny) a milióny na účtoch (12,5 milióna). "Firma je výrazne prekapitalizovaná, má viac zdrojov ako potrebuje." Podľa audítora to naznačuje, že chce investovať. Môže to však znamenať aj niečo iné - peniaze, na ktorých prakticky "sedí", používa na požičiavanie. Na otázku, čím sa Involve zaoberá, nám však Kucej neodpovedal.
V rámci položky iné pohľadávky mala firma Involve totiž v roku 2004 uvedených viac ako 8 miliónov korún. Audítor vysvetľuje, že iné pohľadávky nevznikajú v obchodnom styku, ale môžu byť napríklad uplatnené pri poskytnutí pôžičky tretím osobám. SDKÚ-DS si však v tomto roku nezobrala žiadnu pôžičku. Tá prišla len vlani. Involve poskytla podľa finančnej správy SDKÚ tejto strane viac ako 8 miliónov korún - na rozdiel od 14-miliónovej faktúry boli tieto záväzky splatené.
Na fungovaní Involve je podľa audítora pozoruhodná ešte jedna vec - miliónové zisky, ktoré firma vykázala, zabezpečil jeden, najviac dvaja zamestnanci. Má totiž nesmierne nízke mzdové náklady - len 402-tisíc korún. Pri jedinom zamestnancovi by jeho mesačný plat vyšiel na 33 500 korún. Firma sa pritom poriadne "obracia". Z predaja vlastných výrobkov a služieb získala takmer 24 miliónov korún. Podľa informatívneho výpisu z Obchodného registra SR má veľmi široký záber pôsobnosti - audítor predpokladá, že z toho by zarábať mohla len na spotredkovateľskej činnosti, prieskume trhu, obchodovaním s nehnuteľnosťami či poradenstve.

Hospodárenie firmy Involve (v Sk)
Zisk 11,6 milióna
Základné imanie 3 milióny
Stav na bankových účtoch 12,5 milióna
Tržby z predaja výrobkov a služieb 23,8 milióna
Mzdové náklady 402-tisíc
Majetok 48,1 miliónov
Iné pohľadávky 8,3 milióna
Zdroj: Súvaha a Výkaz ziskov a strát za rok 2004, OR SR

Na čo sme odpoveď nedostali:
Konateľovi Involve Igorovi Kucejovi sme mailom položili oveľa viac otázok. Neodpovedal na tieto:
- Neprekáža vám ako konateľovi Involve, že sa tento záväzok sa ocitol v kolónke nesplatené? Nechýbajú spoločnosti tie peniaze?
- Dostala SDKÚ-DS nejaké sankcie za to, že nesplatila svoj záväzok v lehote splatnosti?
- Aká je momentálna situácia s týmto dlhom, začala to SDKÚ-DS splácať? Je dohodnutý splátkový kalendár?
- Čím sa vlastne spoločnosť Involve zaoberá? Za akým účelom bola zriadená?
- Jediným spoločníkom Involve je londýnska firma Destor Investment. Vedia jej zástupcovia o tomto dlhu SDKÚ-DS a čo na to hovoria?
- Čím sa zaoberá Destor Investment, akékoľvek informácie o tejto firme nie sú k dispozícii. Prečo?
- Kedy a prečo Destor kúpil spoločnosť Involve?
Na upozornenie, že niektoré otázky vynechal, Kucej zareagoval takto: "Dostal som všetky otázky, ale myslím si, že podstatou veci bol záväzok. O ňom bol článok, v najbližšom možnom čase bude záväzok uhradený a na ostatné otázky nemáme záujem odpovedať. Ďakujem za pochopenie."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:50