StoryEditor

Európsky peňažný trh začína zápasiť s nedostatkom likvidity

10.08.2007, 07:55
Autor:
SITASITA

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená uskutočniť patričné opatrenia, aby zabezpečila hladké fungovanie peňažných trhov. Podľa obchodníkov investori ostávajú mimo trh kvôli obavám že problémy amerického trhu s hypotékami pre menej bonitných klientov môžu postihnúť aj európske banky a finančné inštitúcie, čo by mohlo mať za následok prudké zníženie likvidity. Analytici tvrdia, že dnešná situácia je zložitá, volatilita na peňažnom trhu je vysoká a nikto nechce požičiavať peniaze.
Úroková sadzba pre jednodňové sterilizačné obchody stúpla vo štvrtok na takmer 6-ročné maximum 4,7 %, kým neskôr opäť mierne oslabila na približne 4,3 %. Základná úroková sadzba ECB je pritom na úrovni 4 %. "ECB eviduje na európskom peňažnom trhu napätie, a to i napriek normálnej zásobe likvidity. Banka situáciu pozorne monitoruje a je v prípade potreby pripravená konať, aby zabezpečila priaznivé podmienky na európskom peňažnom trhu," uviedla ECB. Trhy sa po vyjadrení ECB trochu upokojili v nádeji, že banka bude na trh púšťať peniaze, aby na ňom udržala likviditu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 04:42