StoryEditor

Podvodne prepoisteným úrad neuloží pokuty

15.01.2008, 15:44
Autor:
SITASITA

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) neudelí pokuty poistencom, ktorí do 8. januára nevrátili preukaz pôvodnej zdravotnej poisťovni, ak sa dokáže, že išlo o nezákonné prepoistenie. Oznámil to predseda ÚDZS Richard Demovič. V súčasnosti úrad skúma viac ako 370 podnetov od poistencov, ktorí o svojom prepoistení ani nevedeli.
Vo všetkých prípadoch, ktoré ÚDZS skúma, poistenci tvrdia, že prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne nepodali a neoprávnené osoby zneužili ich osobné údaje. Poistenci sa o zmene zdravotnej poisťovne dozvedeli až dodatočne, keď im nová poisťovňa potvrdila prihlášku a poslala nový preukaz poistenca.
Na budúcotýždňovom stretnutí s riaditeľmi poisťovní ich Demovič vyzve, aby uviedli do pôvodného stavu tie podnety, ktoré predstavujú neplatné právne úkony. V takých prípadoch teda občan nezmenil zdravotnú poisťovňu a poistený ostáva vo svojej doterajšej poisťovni. Ak poisťovne túto výzvu nebudú akceptovať, ÚDZS môže len poradiť poistencom, aby podali žaloby. Súd je totiž jediný, ktorý môže rozhodnúť v prípade týchto podnetov. ÚDZS zároveň podá trestné oznámenia na neznámeho páchateľa pre podozrenie z podvodného prepoistenia. Taktiež odstúpi podnety poistencov Úradu pre ochranu osobných údajov.
Vlani využilo zákonnú možnosť zmeniť zdravotnú poisťovňu 263 735 poistencov, čo bola zhruba tretina oproti predchádzajúcemu roku. Poistenci majú právo zmeniť zdravotnú starostlivosť vždy raz do roka, pričom prihlášku môžu podať do konca septembra. Poistencami novej poisťovne sa stávajú od 1. januára, pričom do 8. januára mali vrátiť preukazy poistenca predchádzajúcej zdravotnej poisťovni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:41