StoryEditor

Zamestnať sa v IT a telekome znamená zarábať

10.01.2008, 23:00
Učiť sa, učiť sa, učiť sa. Aj tak mohlo znieť vaše novoročné predsavzatie, ak chcete zarábať nadštandartné peniaze. Rebríček najlepšie platených zamestnaní sa totiž zatiaľ nemení ani v roku 2008, pričom bez príslušného vzdelania sa medzi najlepšími ťažko uplatníte.

"Celkovo si myslím, že nenastane veľký posun na priečkach najlepšie platených odvetví hospodárstva," hovorí analytik ČSOB Marek Gábriš.
Práve v oblasti informačných technológií a telekomunikácií sa majú zamestnanci dlhodobo najlepšie, čo spôsobuje najmä ich vysoká ziskovosť. Rovnaký názor majú aj odborníci, ktorí pripájajú ďalšie. "Z pohľadu odmeňovania sú určite zaujímavé aj sféry, ako je finančný sektor a energetika," povedal generálny riaditeľ personálnej spoločnosti Trenkwalder Luboš Sirota. Dobrou správou pre všetkých obyvateľov je, že mzdy budú aj naďalej rásť.
Kde sa zamestnať
Vybrať si svoje budúce zamestnanie podľa výšky odmeňovania sa môže vyplatiť. V sektore telekomu dosiahla priemerná hrubá mzda za prvých desať mesiacov minulého roku výšku 47 604 korún, čo je najviac spomedzi všetkých odvetví. Postarané je aj o aktuálnych absolventov štúdia informatiky či farmácie. Podľa najnovších výsledkov prieskumu spoločnosti Trexima si programátori, projektanti a analytici výpočtových systémov mesačne prídu na viac ako 40- tisíc korún a farmaceuti cez 30-tisíc korún.
Na druhej strane sú povolania, ktoré vás k bohatstvu neprivedú. To sú už tradične upratovači, domovníci, ale aj školníci, ktorých plat sa pohybuje okolo osemtisíc korún. Koľko zarábate, závisí aj od miesta, kde pracujete. Keď v Bratislavskom kraji zarobíte v priemere 27 882 korún, na opačnom konci krajiny v Prešovskom kraji je to len 17 353 korún.
Výšku nezverejňujú
Kým v západnej Európe je zverejnenie aspoň priemernej mzdy bežná vec, u nás je to stále považované za tabu. Firmy si ich výšku chránia. "Platy našich zamestnancov považujeme za privátnu vec. Priemerný plat v rámci firmy za internú vec spoločnosti," reagoval hovorca spoločnosti U. S. Steel Ján Bača. Výnimkou nie sú ani ostatní. "Informáciu o priemernej mzde naša spoločnosť nezverejňuje," hovorí senior manažér pre odmeňovanie a zamestnanecké výhody spoločnosti T-Mobile Martin Braxatoris.
Niektoré firmy sa však už na zverejňovanie odmien odhodlali, iné sa len chystajú. "V súčasnosti prebieha vyjednávanie o odmeňovaní pre rok 2008, predpokladám, že po ukončení vyjednávania zverejníme výsledky, ako aj priemernú mzdu v našom závode," povedal hovorca automobilky KIA Dušan Dvořák.
Platy porastú
Celkovo by si mali v priemere polepšiť všetci zamestnanci na Slovensku. I keď sa analytici a odborníci z personálnej brandže vo svojich predpovediach líšia, výsledok je rovnaký: platy porastú. "Napriek očakávanému príchodu takmer 10- až 15-tisíc zamestnancov zo zahraničia sa očakáva relatívne vysoký nárast reálnej mzdy, ktorý prekročí 10 percent," informuje Sirota.
Nie všetci sú rovnako optimistickí. "Predpokladáme, že rast reálnych miezd sa iba mierne spomalí kvôli o čosi vyššej inflácii, ako sa pôvodne rátalo," myslí si Gábriš. Podľa jeho slov by reálna mzda mala rásť stabilným tempom okolo štyroch percent.
Skutočnosť, že za prácu dostaneme v tomto roku viac ako v minulom, potvrdzuje aj T-Mobile. "Medziročnú úpravu základných miezd zamestnancov spoločnosti v roku 2008 predpokladáme výrazne nad úrovňou očakávanej inflácie v SR a v súlade s trendmi na mzdovom trhu v rámci IT/Telco sektora," oznámil Braxatoris.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok


Prečítajte si aj:

Anketa:

1. Ako budú v tomto roku rásť platy zamestnancov vo vašej spoločnosti?
2. Aký je priemerný plat vo vašej spoločnosti?


Anton Molnár,
Slovnaft
Priemerné zvýšenie základnej mzdy v roku 2008 sa odvíja od predpokladanej miery inflácie korigovanej rozdielom skutočnej a predpokladanej inflácie roka 2007. Rast platov je zakotvený v kolektívnej zmluve, ktorá je uzavretá na tri roky, teda na obdobie 2007 až 2009. Priemerná mesačná mzda v spoločnosti Slovnaft dosahuje úroveň 49-tisíc korún.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:51