StoryEditor

Ekonomický vývoj podľa NBS pokračuje v nastúpenom trende

28.08.2007, 14:44
Autor:
SITASITA

Ekonomický vývoj na Slovensku naďalej pokračuje v nastúpenom pozitívnom trende a v súlade s očakávaniami centrálnej banky. Skonštatoval to po utorňajšom rokovaní Bankovej rady Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá opäť rozhodla o ponechaní úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni, guvernér centrálnej banky Ivan Šramko. Rast hrubého domáceho produktu podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR bol síce mierne pomalší, ako predpokladala centrálna banka, v celkovom smerovaní reálnej ekonomiky sa však podľa Šramka zmena nastúpeného trendu neprejavuje. "Na základe priaznivejšieho vývoja zahraničného obchodu v druhom štvrťroku je možné predpokladať, že dynamika reálnej ekonomiky bola naďalej vytváraná tak domácim ako aj zahraničným dopytom, čo je v súlade s predpokladmi NBS," dodal Šramko.
Rast cien bol v júli naopak mierne priaznivejší, ako očakávala NBS. Za mierne pomalšou dynamikou podľa guvernéra stáli najmä ceny potravín, ako aj výraznejší ako očakávaný pokles cien priemyselných tovarov bez energií, predovšetkým v sektore farmaceutických výrobkov. "Vzhľadom na neistotu v oblasti ďalšieho vývoja agropotravinárskych cien a cien energií by júlová mierne pomalšia dynamika cien nemala predstavovať odklon od východísk strednodobej predikcie," dodal Šramko. Vývoj výmenného kurzu nevykázal počas júna a júla výraznú volatilitu. Banková rada tak podľa guvernéra na základe zhodnotenia aktuálneho makroekonomického vývoja vyjadrila názor, že vývoj sa významne neodlišuje od očakávaní centrálnej banky a zároveň sa nemenia odhadované trendy vývoja. "Vzhľadom na to banková rada rozhodla o ponechaní súčasnej úrovne úrokových sadzieb," dodal. V rámci rokovania bankovej rady pritom žiaden z jej členov nepodal návrh na zmenu úrokových sadzieb.
Banková rada centrálnej banky na svojom utorňajšom rokovaní rozhodla o ponechaní základnej úrokovej sadzby pre dvojtýždňové sterilizačné repotendre na úrovni 4,25 %. Nemení sa ani úročenie jednodňových obchodov s centrálnou bankou, a tak jednodňová refinančná sadzba zostáva na úrovni 5,75 % a jednodňová sterilizačná reposadzba na 2,25 %.
Centrálna banka ponechala úrokové sadzby bez zmeny už od mája tohto roka. Vtedy svojim rozhodnutím ponechať sadzby nezmenené prerušila dvojmesačnú sériu znižovania sadzieb, keď základná sadzba v ekonomike išla zhodne o 25 bázických bodov nadol v marci aj v apríli tohto roka. Predtým sa úrokové sadzby menili ešte v roku 2006, pričom za celý minulý rok sa upravovali spolu štyrikrát. Posledná minuloročná úprava nastala v septembri, kedy centrálna banka ohlásila jednotné zvýšenie úrokových sadzieb o 25 bázických bodov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 07:42