StoryEditor

Príjmy z mýta v ČR už dosiahli náklady na výstabu mýtneho systému

11.07.2007, 16:48
Autor:
TASRTASR

Presne 191 dní prevádzky českého mýtneho systému stačilo na to, aby sa z príjmov z mýta zaplatili náklady na dodávku systému. Od uvedenia systému elektronického mýta v ČR do prevádzky, teda od 1. januára tohto roka, dosiahla dnes suma predpísaného mýta 2,853 miliardy Kč, v prepočte 3,329 miliardy Sk. To je presne zmluvná cena dodávky mýtneho systému ČR.

"Od dnešného dňa bude mýtny systém po dobu ďalších 10 rokov zarábať už iba pre Českú republiku," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Kapsch Karel Feix, ktorá elektronický mýtny systém v ČR dodala a v súčasnosti prevádzkuje služby s ním spojené.

ČR tak bude odteraz platiť iba za zmluvné služby spojené s prevádzkou mýtneho systému (približne 900 miliónov Kč). Podľa spoločnosti Kapsch tak štátu zostane z príjmov z mýta pri súčasných sadzbách mýta najmenej 4 až 4,5 miliardy Kč.

Kapsch TrafficCom sa zaoberá dodávkami dopravných telematických systémov, produktov a služieb. Prednostne vyvíja a dodáva elektronické mýtne systémy. Sídli vo Viedni, dcérske spoločnosti a zastúpenia má v 18 krajinách sveta. K 31. marcu tohto roka spoločnosť zamestnávala 774 pracovníkov.
TASR o tom informoval mediálny poradca Kapsch David Šimoník.
(1 CZK = 1,167 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:17