StoryEditor

Federálny rezervný systém: Bernanke sľúbil, že Fed bude robiť, čo treba

31.08.2007, 18:01
Autor:
TASRTASR

Federálny rezervný systém USA, Fed, ktorý plní funkciu centrálnej banky, bude "konať ako treba", povedal dnes v Jacksone na sympóziu, zorganizovanom rezervnou bankou v Kansas City predseda Fedu Ben Bernanke, aby minimalizoval dôsledky úverovej krízy, ktorá rozkývala Wall Street, na americkú ekonomiku.
Vo vystúpení, na ktoré sa čakalo s veľkým napätím Bernanke nešpecifikoval, čo urobí Fed v najbližšom čase, ale dal jasne najavo, že predstavitelia americkej menovej politiky sa podrobne zaoberajú súčasnými problémami, ktoré vznikli v americkej finančnej sfére. Poškodili nielen investorov v Spojených štátoch, ale aj vo svete.
Hoci Bernanke naznačil opatrenia Fedu, súčasne schladil očakávania investorov. Dodal, že Fed nie je zodpovedný - a nebolo by to ani vhodné, aby ochraňoval veriteľov a investorov pred dôsledkami ich finančných rozhodnutí". Avšak vývoj na finančných trhoch môže mať širší vplyv na ekonomiku, ktorý sa už pociťuje aj mimo finančných trhov, a Fed musí brať pri stanovovaní svojej politiky tieto dôsledky do úvahy.
Mnohí veria, že rastie nádej na to, že Fed na svojom najbližšom zasadnutí 18. septembra zníži kľúčovú úrokovú sadzbu, ktorá je teraz 5,25 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 22:56