StoryEditor

Na neskorší vstup SR do eurozóny nie je podľa Baráta dôvod

17.01.2008, 12:52
Autor:
TASRTASR

Na neskorší vstup Slovenska do eurozóny ako v plánovanom termíne 1. januára 2009 nie je podľa splnomocnenca vlády SR pre zavedenie eura Igora Baráta dôvod.
"Na základe všetkých dostupných argumentov a analýz, ktoré poznám, som presvedčený, že vstup Slovenska do eurozóny 1. januára 2009 prinesie pre slovenskú ekonomiku aj jej občanov jednoznačne viac výhod ako nevýhod," uviedol dnes pre TASR Barát. Používanie spoločnej európskej meny podľa neho určite prispeje k ďalšiemu rastu slovenskej ekonomiky.
S kritikou plánu zaviesť euro už od začiatku budúceho roka dnes prišlo opozičné KDH. "Urýchlené prijatie eura na budúci rok nepovažujeme za správne rozhodnutie. Nie je pre Slovensko nevyhnutnosťou, môže byť škodlivé pre ekonomiku aj väčšinu občanov a skôr ho chápeme ako otázku politickej prestíže a nástroj politickej centralizácie Európy," vyhlásil na dnešnom stretnutí s novinármi predseda hnutia Pavol Hrušovský.
Jedným z dôvodov nevýhodnosti čo najrýchlejšieho vstupu do eurozóny je podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku skutočnosť, že Slovensko svojou ekonomickou úrovňou výrazne zaostáva za vyspelejšími členskými krajinami Európskej únie (EÚ). "Doteraz do Európskej menovej únie nevstúpila krajina s tak nízkou úrovňou konvergencie," upozornil Brocka. Podľa Hrušovského sú problémom aj bariéry voľného pohybu osôb, ktoré majú zaniknúť až v roku 2011. Tento rok tak označil za najskorší prijateľný termín vstupu do eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:03