StoryEditor

Inflácia v USA prekvapivo klesla, výdavky spotrebiteľov vzrástli

28.09.2007, 16:45
Autor:
TASRTASR

Americkí spotrebitelia sa prekvapivo rýchlo spamätali z nedávnych zlých ekonomických správ a ich výdavky sa v auguste zvýšili najviac za posledné 4 mesiace. Naopak, jadrová inflácia bola najnižšia za uplynulého tri a pol roka. Dnes o tom informovalo americké ministerstvo obchodu.
Rast spotrebiteľských výdavkov, ktoré sú motorom domácej ekonomiky, sa v auguste zrýchlil na 0,6 % z júlových 0,4 %. Miera ich rastu bola výrazne nad očakávaniami analytikov z Wall Street, ktorí v priemere počítali s rastom na úrovni 0,4 %. Naopak, rast príjmov sa z júlových 0,5 % v auguste spomalil na 0,3 %.
Medzimesačná miera jadrovej inflácie, teda rastu spotrebiteľských cien bez zohľadnenia volatilných cien potravín a energií, šiesty mesiac po sebe dosiahla 0,1 %. Na medziročnej báze predstavovala iba 1,8 %, čo je najmenej od februára 2004.
Mierny rast spotrebiteľských cien asi upokojí Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky. Fed minulý týždeň nečakane znížil svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percenta na 4,75 % a väčšina analytikov predpokladá, že bude pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky, aby stlmil negatívne dôsledky problémov na americkom hypotekárnom trhu na ekonomiku.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 04:46