StoryEditor

SP ešte môže stihnúť vyplatiť vianočné príspevky v decembri

13.11.2007, 12:00
Autor:
TASRTASR

Výplatu vianočných príspevkov k dôchodkom môže Sociálna poisťovňa (SP) po technickej stránke stihnúť ešte v decembri. Momentálne čaká na definitívne rozhodnutie Ministerstva financií (MF) SR, či budú tieto príspevky vyplatené ešte v decembri, alebo až v januári budúceho roka.
"Ešte stále sme technicky v norme, kedy sa to dá. Zatiaľ je prísľub, že 16. novembra nám to vláda, resp. ministerstvo financií dá vedieť," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ SP Ivan Bernátek. Problémom by pritom podľa neho nebol ani neskorší termín, neskoro bude až po 1. decembri.
Ako doplnil riaditeľ sekcie ekonomiky SP Miroslav Janík, momentálne prebiehajú rokovania medzi poisťovňou a Slovenskou poštou. "Do hry vstupuje aj tretia strana, a to Slovenská pošta, ktorá je limitovaná technikou," upozornil. SP je momentálne na výplatu vianočných príspevkov pripravená, doplnil Bernátek, limitujúcim faktorom v tomto procese je práve pošta.
Minister financií Ján Počiatek sa už minulý týždeň vyjadril, že vianočné príspevky k dôchodkom by mohli byť vyplatené už v tomto roku. "Snažíme sa sumu na vyplatenie vianočných príspevkov alokovať primárne v tomto roku v decembri. Podľa mňa je stále do veľkej miery reálne, že sa to bude dať zvládnuť," povedal v stredu po rokovaní vlády SR.
Podľa nariadenia vlády suma vianočného príspevku 2 000 Sk pripadne dôchodcovi, ktorého dôchodok alebo súhrn dôchodkov predstavuje do 3 753 Sk, príspevok 1 750 Sk dostane osoba s dôchodkom od 3 754 Sk do 7 505 Sk a príspevok 1 500 Sk sa vyplatí občanom s dôchodkom od 7 506 Sk do 11 257 Sk.
Vláda SR prvý raz vyplatila vianočné príspevky dôchodcom s najnižšími dôchodkami v decembri 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:37