StoryEditor

Brusel chce vytvoriť jednotný trh s online hudbou, hrami a filmami

03.01.2008, 15:40
Autor:
TASRTASR
Európska komisia (EK) dnes informovala, že má v úmysle navrhnúť vytvorenie jednotného európskeho trhu s online hudbou, hrami a filmami.

Tento krok má umožniť občanom ľahší a rýchlejší prístup k širokej škále televíznych programov, hudby, filmov a hier prostredníctvom internetu, mobilných telefónov či iných prostriedkov. Brusel preto vyzýva zástupcov tohto sektora, telekomunikačné spoločnosti a poskytovateľov internetových služieb na spoluprácu s cieľom sprístupniť viac obsahu pri súčasnom zaručení ochrany autorských práv. Jedným z krokov má byť aj uľahčenie získavania licencií pre autorské práva v rámci EÚ.


Podľa štúdie, ktorú nechala EK vypracovať, skutočný jednotný trh v tomto sektore môže značne posilniť konkurencieschopnosť európskeho hudobného, filmového či herného priemyslu a štvornásobne zvýšiť zisky do roku 2010, ak sa prijmú potrebné opatrenia.


"Tento sektor trpí existenciou rozličných regulačných opatrení, nedostatkom jasných a voči spotrebiteľom priateľských pravidiel pre ochranu autorských práv a vážnymi nezhodami medzi zúčastnenými stranami v základných otázkach," tvrdí komisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová.


Ak chce mať EÚ silný hudobný a filmový priemysel, musí sa podľa komisárky dať priemyslu právna istota, autorom obsahu spravodlivé ohodnotenie a spotrebiteľom široký prístup k veľkej rozmanitosti online obsahu. S konkrétnym návrhom na vytvorenie jednotného trhu pre online obsah chce prísť EK do polovice roka. Redingová apelovala obzvlášť na združenia spotrebiteľov, aby sa zapojili do diskusie o tejto problematike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:12