StoryEditor

Inflácia stagnuje, v piatok by mala SR začať plniť inflačné kritérium

11.09.2007, 15:18
Autor:
TASRTASR

Inflácia meraná národnou metodikou, ktorá v SR v auguste stagnovala na júlovej úrovni 2,3 %, mierne zaostala za predpokladmi analytikov. Tí napriek tomu očakávajú, že už v piatok, keď budú zverejnené údaje o augustovej harmonizovanej inflácii v SR, by malo Slovensko začať plniť maastrichtské inflačné kritérium.
O desatinu bodu vyššia inflácia oproti očakávaniam trhu bola podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej výsledkom menšieho poklesu cien potravín, rastu cien imputovaného nájomného ako aj rastu cien pevných palív. "Najväčší podiel v medzimesačnom náraste cien mala kategória bývanie a v nej ako už niekoľkokrát v tomto roku imputované nájomné," doplnila Silvia Čechovičová z ČSOB. Táto položka medzimesačne vzrástla o 0,8 %.
Dopytové tlaky v ekonomike ostávajú podľa analytikov aj naďalej utlmené. "Index spotrebiteľských cien očistený o volatilné potraviny, palivá a imputované nájomné ostal na úrovni 1,3 %," spresnila Valachyová. S relatívne nízkym rastom trhových služieb o 2,3 % je podľa analytika ING Bank Eduarda Hagaru pravdepodobne spokojná aj Národná banka Slovenska (NBS). Pre ňu by tak aktuálne inflačné čísla nemali byť podnetom na zmenu kľúčových úrokových sadzieb. "Dnešné čísla budú pre menovú politiku NBS neutrálne," domnieva sa Čechovičová.
Augustovú harmonizovanú infláciu odhadujú analytici v intervale 1,2 až 1,3 %. Vďaka tomu by malo Slovensko od piatka, keď budú tieto údaje zverejnené, plniť maastrichtské inflačné kritérium. "Dvanásťmesačný priemer harmonizovanej inflácie očakávame na úrovni okolo 2,4 %, pričom v júli bolo maastrichtské kritérium 2,6 %," doplnila Valachyová. Minulý mesiac pritom Slovensku uniklo plnenie kritéria o necelú desatinu bodu.
Inflácia v národnej metodike dosiahla v letných mesiacoch podľa analytikov pravdepodobne svoje minimum a na jeseň už očakávajú opätovný mierny nárast cien. "V septembri predpokladáme zrýchlenie medziročného rastu k úrovni 2,6 % a na konci roka by sa mala inflácia nachádzať na 2,3 %," spresnila Čechovičová. Rast až k úrovni 2,8 % na konci roka očakáva Valachyová. Harmonizovaná inflácia by sa mala podľa nej v rovnakom období nachádzať na nižšej úrovni, okolo 1,5 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:59