StoryEditor

Cena benzínu v SR by sa mala od štvrtka zvýšiť o 50 hal./liter

11.07.2007, 15:26
Autor:
TASRTASR

Cena benzínu na slovenských čerpacích staniciach by sa mala od štvrtka zvýšiť o 50 halierov na liter. Avizuje to portál tankovanie.sk, podľa ktorého by sa tak priemerná cena benzínu s oktánovým číslom 95 mala dostať tesne nad hranicu 39 Sk, teda na 39,10 Sk za liter. Cena nafty by sa meniť nemala. Jej priemerná cena sa na slovenských čerpacích staniciach v súčasnosti pohybuje okolo 37,20 Sk za liter.
Cena ropy atakuje najvyššie úrovne v tomto roku, čomu neodolala ani cena benzínu na medzinárodných trhoch, pripomína portál s tým, že ceny benzínu sa nemenili už 3 týždne.
Situácia na medzinárodných trhoch v posledných dňoch vytlačila ceny ropy na nové tohtoročné maximá. Barel čierneho zlata sa v týchto dňoch predáva za viac ako 76 USD, čo je 11-mesačné maximum. Ropa bola naposledy tak drahá v lete minulého roka, keď atakovala historicky najvyššiu hodnotu 78,6 USD za barel.
Dôvodom tohto pre motoristov nepriaznivého vývoja na medzinárodných trhoch je skutočnosť, že USA sú uprostred najvyššej motoristickej sezóny roka s tradične najvyššou spotrebou benzínu, na druhej strane sa však rafinérie boria s rôznymi problémami znižujúcimi ich produkciu. Zatiaľ sa úplne nestabilizovala ani situácia v Nigérii, ktorá pre útoky rebelov znížila produkciu ropy o štvrtinu. K tomu sa ešte pridala nórska spoločnosť Statoil, ktorá oznámila, že letná údržba ťažobných plošín v Severnom mori zníži jej kapacitu o polovicu, sumarizuje portál.
Medzinárodná energetická agentúra vyzvala Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na okamžité zvýšenie ťažby ropy. Kartel, ktorý dodáva svetu asi tretinu celkového objemu ropy, však považuje súčasné dodávky suroviny za dostačujúce. Agentúra očakáva, že dopyt po rope bude aj v nasledujúcom období rásť rýchlejšie ako ponuka, čo cenám palív určite neprospeje.
Ceny ropy dnes síce mierne klesli, avšak udržali sa pri úrovni 11-mesačného maxima z predchádzajúceho dňa. Obchodníci čakajú na dnešné zverejnenie týždňovej štatistiky o amerických zásobách ropy a benzínu, ktorej výsledky by mohli zmierniť účinok geopolitických rizík.
Cena londýnskej ropy Brent klesla o 2 centy na 76,38 USD, v prepočte 1 866,04 SKK, za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy klesla o 17 centov na 72,64 USD za barel. Cena ropy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v utorok mierne stúpla na 71,59 USD za barel.
Podľa energetických analytikov hlavným faktorom, ktorý stojí za nedávnym nárastom ceny ropy Brent o 6 USD, je špekulatívne či inštitucionálne investovanie do ropných termínovaných obchodov, hoci geopolitické riziká tejto situácii tiež napomáhajú. Analytici OPEC argumentujú, že okrem kritickej situácie v nigérijskom ropnom priemysle môžu za nepretržitý rast cien aj problémy amerických rafinérií počas hlavnej turistickej motoristickej sezóny v USA. Navyše, opäť naberá na sile napätie medzi Iránom a USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:14