StoryEditor

OPEC pravdepodobne nezvýši produkciu ropy

03.12.2007, 08:16
Autor:
TASRTASR

Nie je pravdepodobné, že sa Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dohodne na zvýšení produkcie na svojom stredajšom zasadnutí v Abú Zabí. Vo svojom dnešnom vydaní to uvádza arabský denník al-Hayat s odvolaním sa na katarského ministra ropného priemyslu Abdulláha al-Attijáha.
"Attijáh povedal, že nie je pravdepodobné, že OPEC bude meniť objem produkcie na svojom stredajšom zasadnutí v Abú Zabí," napísali noviny bez priamej citácie katarského ministra. Podľa denníka mal Attijáh "konzultácie s ministrami OPEC v Dohá, ktorí sa zhodli na tom, že zásobovanie ropného trhu je dostatočné".
OPEC je pod tlakom zo strany spotrebiteľských krajín, aby zvýšil dodávky na trhu. Tento krok by mal pomôcť k zníženiu cien čierneho zlata z rekordných úrovní. Ešte na začiatku minulého týždňa sa cena americkej ropy približovala k hranici 100 USD za barel, v prepočte 2 246 SKK. Počas týždňa oslabila takmer o 10 USD na barel práve kvôli očakávaniam, že kartel zvýši ťažbu o 500 000 až 1 milión barelov ropy denne.
Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi v sobotu na okraj stretnutia v katarskom hlavnom meste Dohá uviedol, že nie je jasné, či OPEC musí zvýšiť produkciu, aby vyhovel rastu dopytu počas zimy na severnej pologuli. A Attijáh v sobotu poznamenal, že kartel musí postupovať opatrne, aby sa vyhol zaplaveniu trhu ropu, ktorú nebude schopný absorbovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:48