StoryEditor

ECB: Inflácia v eurozóne nesmie poškodiť jej ekonomický rast

07.09.2007, 13:37
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka (ECB) musí byť schopná udržať infláciu na takej úrovni, ktorá nesmie poškodiť hospodársky rast 13 krajín so spoločnou menou, eurom. Uviedol to dnes prezident ECB Jean-Claude Trichet vo vystúpení na konferencii o ECB a jej úlohe v eurozóne. Dodal však, že "slabé výkyvy inflácie sa nesmú dosiahnuť silnejším stlmením ekonomických aktivít".
Trichetovo vyjadrenie prišlo deň po tom, ako sa rada ECB rozhodla prerušiť kampaň k zvýšeniu základnej úrokovej sadzby, ktorá je teraz 4 %. Vedenie konštatovalo, že sa tak rozhodlo postupovať preto, lebo sú "výkyvy na trhu a vzrástla neistota" na globálnych trhoch. Pritom výhľad inflácie zostáva nepriaznivý, stúpajúci.
Trichet povedal, že ECB je za zachovanie medziročného vzostupu inflácie pod 2-% hranicou. Centrálna banka eurozóny je "v stálej pohotovosti" a je rozhodnutá "v budúcnosti konať, keď to bude nevyhnutnosť". ECB "rozhodným postupom a správnymi opatreniami v správnom čase zabezpečí, že sa potenciálne riziká ohrozujúce cenovú stabilitu nestanú skutočnosťou".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 06:27