StoryEditor

MfD: General Motors zvažuje výrobu áut v Česku

12.07.2007, 10:57
Autor:
TASRTASR

V Česku môže vyrásť už 4. automobilka. Nový závod zvažuje v Európe americký koncern General Motors (GM), v Európe známy hlavne značkami Opel alebo Chevrolet. Česko je podľa časopisu Automotive News jedným z kandidátov, kde by nový podnik mohol vzniknúť.
"Potrebujeme určitú kapacitu v strednej a východnej Európe," povedal pre Automotive News jeden zo šéfov GM, Chris Lacey. Americký koncern má zatiaľ vytipovaných 7 nových krajín EÚ. Okrem Česka tiež Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Slovinsko, Rumunsko a Bulharsko. "Chceme ísť tam, kde ľudia kupujú autá, je tam dostatok dobrej a vzdelanej pracovnej sily a kde môžeme mať aj sieť dodávateľov," dodal Stacey.
V ČR vyrába autá Škoda a kolínska TPCA, Hyundai stavia automobilku v Nošoviciach.
Koncernu GM sa v Európe v tomto roku darí dobre, firma chce tento rok zvýšiť predaj z 350 000 áut na pol milióna vozidiel. Z nových členských krajín EÚ vyrába Opel zatiaľ iba v Poľsku, nedávno odmietol kúpu automobilky v Rumunsku.
V Česku sa zatiaľ o plánoch 5. najväčšej firmy sveta veľa nevie. "Počujem o tom po prvýkrát. Nie som proti, ale neviem, s akou prípadnou podporou štátu by mohli počítať," povedal minister priemyslu ČR Martin Říman známy svojím odporom k dotovaniu vzniku "montovní".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 18:34