StoryEditor

Inflácia sa zrýchľuje aj v USA

15.12.2007, 07:44
Autor:
TASRTASR
Spotrebiteľské ceny v USA v novembri vzrástli najviac za posledné dva roky. Podľa údajov, ktoré zverejnilo ministerstvo práce, index spotrebiteľských cien (Consumer Price Index, CPI) v uvedenom mesiaci vzrástol o 0,8 %.

Hlavnou príčinou je rast cien benzínu. Američania museli platiť viac aj za oblečenie, letenky a lieky na predpis.

Zo zverejnenej správy o vývoji inflácie tiež vyplýva, že jadrová inflácia (nezahŕňa ceny energií a potravín) sa v novembri zrýchlila o 0,3 %, čo je najviac za posledných 10 mesiacov.

Americká centrálna banka Fed zverejnila údaje o priemyselnej produkcii, ktorá sa po októbrovom prudkom 0,7-% poklese zvýšila o 0,3 %. Analytici očakávali o čosi horšie údaje. O pozitívny vývoj v oblasti priemyslu sa postaral rast výstupov automobiliek o 0,4 % a ťažobného priemyslu o 1,1 %. Sektor služieb, naopak, klesol o 1,3 %.

Analytici predpovedali, že spotrebiteľské ceny v novembri vzrastú o 0,6 %, teda o 0,2 % menej, ako ukázali oficiálne údaje. Ročná miera inflácie v USA by mala dosiahnuť 4,2 %, čo je podstatne viac ako 2,5-% rast cien vlani. Vysoká miera inflácie je pre americkú ekonomiku, ktorú trápi zlá situácia na trhu s nehnuteľnosťami a iné negatívne faktory, ďalšou veľkou hrozbou, uvádza agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:33