StoryEditor

Deficit pri započítaní NDS 2,7 % HDP

28.10.2007, 10:37
Autor:
TASRTASR
Deficit verejných financií dosiahne v tomto roku pravdepodobne 2,5 % HDP. Prípadné započítanie Národnej diaľničnej spoločnosti do verejných financií by tento aktuálny odhad Ministerstva financií (MF) SR zvýšilo o 0,2 percentuálneho bodu (p.b.).

Podľa Správy o makroekonomickom prostredí a vývoji verejných financií za tri štvrťroky 2007 a predikcie vývoja do konca roka, o ktorej bude v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada (HSR) SR, dôjde k zníženiu absolútnej výšky verejného deficitu o 7,1 miliardy Sk na 45,7 miliardy Sk. Najvýraznejšie má k tomuto poklesu prispieť štátny rozpočet, a to sumou 8 miliárd Sk. Naopak, horšie hospodárenie MF predpokladá v Sociálnej poisťovni (SP), zdravotných poisťovniach a vyšších územných celkoch.

Najnovšie prognózy podľa rezortu financií potvrdzujú doterajšie očakávania o pozitívnom smerovaní slovenskej ekonomiky. "Väčšina makroekonomických indikátorov sa vyvíja lepšie, ako sa predpokladalo pri zostavovaní rozpočtu," konštatuje ministerstvo vo svojej správe. Očakáva pritom, že rast HDP za celý rok 2007 dosiahne 8,8 %, teda o 1,4 p.b. viac oproti predpokladom rozpočtu na tento rok.

"Silný rast ekonomiky napomáha aj udržaniu pozitívnych trendov na trhu práce, ktorý pretrváva od roku 2004," zdôrazňuje MF. V prvom polroku 2007 sa zvýšil počet pracujúcich podľa výberového zisťovania pracovných síl o 2,5 %. Rast zamestnanosti vyvolal výrazný pokles počtu nezamestnaných o 21,1 %. "Tým sa miera nezamestnanosti znížila o 2,9 p.b. na jednu z najnižších historických úrovní 11,3 %," pripomína ministerstvo.

Dôležitou udalosťou, ktorá dokumentuje pozitívne trendy v slovenskej ekonomike, bolo podľa MF tiež začatie plnenia maastrichtského inflačného kritéria od augusta tohto roka. Dvanásťmesačný priemer medziročnej harmonizovanej inflácie dosiahol v auguste 2,4 % a dostal sa pod aktuálnu referenčnú hodnotu 2,6 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:13