StoryEditor

Švédsky prokurátor prešetrí aj maďarský kontrakt na prenájom Gripenov

11.09.2007, 14:00
Autor:
TASRTASR

Švédsky prokurátor rozširuje predbežné vyšetrovanie korupcie pri prenájmoch stíhačiek Gripen koncernu Saab.
Hlavný prokurátor Christer van der Kwast vo februári začal vyšetrovanie kontraktu z roku 2004, týkajúceho sa prenájmu 14 Gripenov zo strany Českej republiky. Van der Kwast dnes uviedol, že začne tiež vyšetrovať podobný kontrakt na prenájom Gripenov, ktorý uzatvorilo Maďarsko. "Rozšírili sme vyšetrovanie a teraz bude zahŕňať aj obchodné transakcie Saabu a koncernu BAE Systems v Maďarsku," povedal švédsky prokurátor pre agentúru Reuters. Dodal, že v tomto prípade existujú prepojenia na ľudí, ktorí sa uvádzajú v súvislosti s českým kontraktom.
Hovorca Saabu Peter Larsson uviedol, že rozhodnutie rozšíriť vyšetrovanie na Maďarsko je pre spoločnosť sklamaním, napriek tomu však bude s prokuratúrou spolupracovať.
Švédska prokuratúra sa vo februári rozhodla vyšetriť podozrenia z korupcie v súvislosti s prenájmom lietadiel JAS Gripen Českej republike. Rozhodnutie prokuratúry prišlo po reportáži švédskej televízie, ktorá poukázala na podplácanie pri rokovaniach českej a švédskej strany o nákupe týchto stíhačiek. ČR nakoniec stíhačky nekúpila, ale prenajala si ich.
Britský koncern BAE Systems, ktorý vlastní 20 % v Saabe, sa tiež podieľal na sprostredkovaní kontraktu v ČR. Obe spoločnosti - BAE aj Saab popierajú akékoľvek nekalé praktiky.
Česká vláda pôvodne v roku 2002 podpísala kontrakt na kúpu 24 stíhačiek Gripen, ktoré vyrába Saab. Zmluva bola nakoniec zrušená, pretože povodne v ČR si vyžiadali zmenu štruktúry výdavkov. O dva roky neskôr sa Česko dohodlo na prenájme 14 stíhačiek Gripen.
Podobne ako ČR aj Maďarsko si prenajalo 14 Gripenov, ktoré plánuje po 10 rokoch kúpiť, informoval Saab. V súvislosti s februárovým rozhodnutím o začatí vyšetrovania van der Kwast uviedol, že uvažuje o prešetrení nákupu 28 Gripenov zo strany Juhoafrickej republiky v roku 1999. Toto bol prvý exportný kontrakt na uvedené stíhačky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:27