StoryEditor

Sarkozy vyzýva členov G7, aby lepšie monitorovali finančné trhy

16.08.2007, 17:03
Autor:
TASRTASR
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyzýva sedem priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7), aby lepšie monitorovali finančné trhy. Prezident to uviedol v súvislosti s najnovšími správami o ťažkej dostupnosti úverov vo svete.

List nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, ktorá je predsedníčkou G7, bol zverejnený dnes po tom, ako hlavný francúzsky akciový index CAC-40 klesol na najnižšiu hodnotu v tomto roku.
Sarkozy znovu naliehal na to, aby mali vlády väčšie právomoci pri usmerňovaní národných ekonomík. Spomenul aj zámer oslabiť nezávislé postavenie Európskej centrálnej banky pri riadení monetárnej politiky v eurozóne.
List, ktorý dostali aj ďalší členovia G7, vyzýva skupinu, aby preskúmala úlohu ratingových agentúr. Cieľom opatrenia by malo byť spoznanie rizík, ktoré by mohli viesť ku kríze finančného trhu.
Francúzsky prezident dodal, že krajiny by mali zabezpečiť, aby ich "varovné systémy" boli efektívne a to, že peniaze by mali byť k dispozícii, keby došlo k nepredvídateľným poruchám na úverových trhoch. Svoje návrhy však nešpecifikoval.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:50