StoryEditor

Riziko pre milióny Slovákov

04.07.2007, 00:00
Klienti Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa môžu dostať do nečakaných problémov. Je viac ako pravdepodobné, že v druhom polroku im niektoré nemocnice budú poskytovať len neodkladnú starostlivosť.

Naopak, plánované zdravotnícke zákroky by im mohli zrušiť. Všeobecná (najväčšia zdravotná poisťovňa na domácom trhu, takmer 3 milióny klientov) totiž navrhla Asociácii nemocníc Slovenska o 20 až 30 percent nižšie platby za výkony. Asociácia pritom združuje 55 malých a stredných nemocníc, ktoré poskytujú takmer dve tretiny všetkých lôžok. Keďže obe strany naďalej rokujú, hovorkyňa poisťovne Petra Balážová zatiaľ nechcele zníženie platieb komentovať. Dohodu s poisťovňou zatiaľ odmieta podpísať všetkých 55 nemocníc združených v asociácii. Prezident asociácie Marián Petko hovorí o "diskriminácii a nepochopiteľnom úkaze". Ako dôvod zníženia platieb podľa neho poisťovňa uviedla nedostatok financií.
Ak by do malých a stredných nemocníc prúdilo menej peňazí, s najväčšou pravdepodobnosťou to ohrozí poskytovanie odkladnej starostlivosti. Pocítili by to najmä pacienti, ktorí majú naplánované napríklad operácie už v treťom štvrťroku tohto roka.
Zároveň by nebolo možné uvažovať ani o zvýšení platov zdravotníkov. V nemocniciach, kde má VšZP až 90 percent trhu, hrozí podľa Petka úplný kolaps. "V prípade, že nepredložia nový návrh dodatkov, už to nie je o odborároch, už to môže byť veľmi vážne. Naším záujmom je liečiť ich poistencov a našich pacientov, ale nemôžeme to robiť zadarmo," vyhlásil Petko. Riaditelia nemocníc budú o zmluvných objemoch rokovať až do konca budúceho týždňa na úrovni krajských pobočiek poisťovní. Ak nepríde ani potom k dohode, budú podľa zákona poskytovať už len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:04