StoryEditor

Tomanovej reforma nebude

25.07.2007, 00:00
Zo zásadnej reformy sociálneho systému sa stáva bežná novela zákona o sociálnom poistení. "Opatrenia, ktoré sme pripravili, sú nesmierne dôležité, ale len čiastočné.

Veľkú novelu zákona pripravujeme v roku 2008," povedala včera ministerka práce Viera Tomanová.
Táto jej informácia je novinkou nielen pre opozíciu, ale aj koaličných partnerov vládnucej strany SMER-SD. "Mňa osobne to prekvapuje, pretože v rozhovoroch v rámci sociálneho výboru a aj koalície sa o pripravovanej veľkej novele v budúcom roku nehovorilo. Určite budeme od ministerstva požadovať, aby predložilo svoje plány," hovorí poslanec ĽS-HZDS Jozef Halecký.
"Tie zmeny, ktoré sa pripravujú teraz, sú dosť rozsiahle a veľké," dodal. Mal na mysli napríklad vylúčenie matiek z druhého piliera počas materskej dovolenky či povinnosť platiť nemocenské a invalidné poistenie pre pracujúcich dôchodcov.
"Určite sa nestotožňujeme so všetkým, čo povie ministerstvo práce," povedala ďalšia koaličná poslankyňa Marta Damborská zo SNS.
Ministerstvo práce včera uzatvorilo medzirezortné, pripomienkové konanie k návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Už počas neho zaznamenáva predložený návrh zákona niektoré podstatné zmeny. Zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre platenie odvodov sa zrejme odkladá zatiaľ o jeden rok. Pravdepodobne nebude možné ani to, aby tým, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú opustiť druhý dôchodkový pilier, boli "na ruku" vyplatené doteraz našetrené financie. Touto problematikou sa však ministerstvo ešte bude zaoberať, pretože podľa ministerkiných slov "zatiaľ nie sú z právneho hľadiska dostatočne vyjasnené otázky súkromného vlastníctva týchto prostriedkov". Ministerka odmieta názor, že predložený návrh novely ohrozuje strednú vrstvu. Vymeriavací základ vo výške 18 761 korún má podľa nej viac ako 60 percent všetkých zamestnancov a viac ako 80 percent z nich nezarába viac než 20-tisíc. "Nechcem počuť slovo ústupok," hovorí Tomanová v súvislosti s uvedenými zmenami. Vďaka nim však ministerstvo oproti pôvodnému plánu ušetrí asi o 1,2 miliardy menej.
Zamestnávateľ zaplatí viac
Hlavným dôvodom novelizácie zákona o sociálnom poistení je pretrvávajúci deficit Sociálnej poisťovne. "Zamestnávatelia si uvedomujú jej problémy," hovorí prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko a dodáva. "Žiaľ, v rámci tripartity nebola predložená analýza, teda aký je jej deficit teraz a aký bude v rokoch 2010 - 2015. Chceme, aby sa hovorilo o komplexnom riešení, nie iba o tom, že na veľkú dieru dáme malú záplatu." Podľa viceprezidenta Jozefa Špirka budú tieto "chaotické zmeny" stáť podniky ročne okolo štyroch miliárd korún a problém prvého piliera vyriešený nebude. "Mám pocit, že ministerstvo si robí zo Slovenska laboratórium a pracuje spôsobom pokus - omyl," dodáva. Únia upozorňuje aj na možné negatíva týchto zmien. "Môže dôjsť k tomu, že niektoré spoločnosti sa zo Slovenska presťahujú do Rakúska. Pracovníci tam budú mať slovenské mzdy, a dane či odvody nebudú odvádzané u nás, ale v Rakúsku, pretože to pre nich bude výhodnejšie," dodáva Špirko.
Sociálny chaos
Včerajšie ministerkine vyjadrenia zmiatli slovenskú politickú scénu. "Absolútne neviem, na čo pani ministerka myslela. Jej vyjadrenia z posledných troch dní sú veľmi rozporuplné. O vymeriavacích základoch hovorila niečo iné minulý týždeň a niečo iné hovorí teraz," upozorňuje poslankyňa SMK Klára Sárközy a dodáva: "Je otázne, v akej podobe vlastne pôjde návrh tohto zákona do vlády."
Podľa informácií ministerstva podalo v rámci konania svoje pripomienky približne 50 rôznych subjektov. Ich presný počet zatiaľ nie je známy, podľa Tomanovej by však ďalšie zmeny pôvodného návrhu mali byť už len minimálne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:02