StoryEditor

PMÚ schválil koncentráciu Palmy a Slavie Capital

08.08.2007, 10:30
Autor:
SITASITA

Odbor koncentrácie Protimonopolného úradu (PMÚ) SR schválil v stredu koncentráciu švajčiarskeho podnikateľa Slavia Capital Holding SA a slovenského podnikateľa Palma - Tumys, a.s. Ako ďalej informovala hovorkyňa PMÚ Alexandra Bernáthová, koncentrácia spočíva v získaní nepriamej výlučnej kontroly podnikateľa Slavia Capital Holding SA prostredníctvom podnikateľa Fame Bratislava, a.s. nad podnikom podnikateľa Palma - Tumys na základe Zmluvy o predaji a kúpe akcií. "Úrad dospel k záveru, že predmetná koncentrácia nezmení konkurenčné prostredie na relevantnom trhu výroby mera a relevantnom trhu dodávok surového repkového oleja," uviedla A. Bernáthová. Ako doplnila, posudzovaná koncentrácia nevytvorí ani neposilní dominantné postavenie účastníkov koncentrácie, ktorého dôsledkom sú významné prekážky efektívnej hospodárskej súťaže. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, pričom je možné sa voči nemu do 15 dní odvolať.
Skupina Slavia Capital získala 71,99-percentný balík akcií v marci tohto roka. Zmluvu o kúpe uvedeného balíka akcií podpísala Slavia Capital so zástupcami Palmy s cieľom postupného odkúpenia ďalších akcií spoločnosti. Finančné podrobnosti transakcie Slavia Capital nezverejnila. Podľa medializovaných informácií však bola cena za 100 % akcií Palmy stanovená na 1,8 mld. Sk. Ako v marci 2007 informoval agentúru SITA hovorca skupiny Slavia Capital Peter Benčúrik, zámerom Slavie Capital je rozvinúť spracovateľskú kapacitu spoločnosti, upevniť jej pozíciu na trhu jedlých rastlinných tukov a olejov a v závislosti od vývoja dopytu na trhu zvýšiť produkciu metylesteru mastných kyselín, teda bionafty.
V súčasnosti je kapacita Palmy na produkciu mera približne 41 tis. ton. Spolu s produkciou Agropodniku Jihlava, ktorý Slavia Capital získala v decembri minulého roka, sa tak podľa Benčúrika kapacita skupiny na výrobu metylesteru mastných kyselín približuje k objemu 110 tis. ton ročne, Slavia Capital sa tak v súčasnosti stala najväčším producentom tejto komodity na Slovensku a v Českej republike.
Predmetom činnosti Palmy-Tumys je výroba rastlinných tukov a olejov, metylesteru mastných kyselín, bytovej chémie, repkových a slnečnicových šrotov. Spoločnosť svoje výrobky exportuje aj do Českej republiky, na Ukrajinu, do Maďarska, Rakúska a iných krajín. Auditované nekonsolidované tržby firmy v minulom roku predstavovali 3,62 mld. Sk a nekonsolidovaný čistý zisk dosiahol 133,5 mil. Sk. Palma-Tumys v súčasnosti zamestnáva 678 pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:35