StoryEditor

Čínska automobilka Chery bude vyrábať autá pre Chrysler

04.07.2007, 16:36
Autor:
TASRTASR

Americká Chrysler Group podpísala dnes dohodu o výrobe vozidiel s najväčším čínskym výrobcom automobilov, podnikom Chery. Chery ich bude vyrábať pre Chrysler. Ten ich bude časom importovať aj na americký trh. Avšak prvé vozidlá, ktoré Chrysler vyrobí v čínskom podniku, sú určené pre Latinskú Ameriku a východnú Európu. Do ich obchodnej siete by sa mali dostať už do roka.
Asi za 30 mesiacov by sa mali začať dovážať americko-čínske automobily aj do USA a západnej Európy. Uviedol to výkonný riaditeľ Chrysleru Tom LaSorda po podpise zmluvy s čínskymi partnermi.
Výrobou automobilov v Číne sa Chrysler usiluje odstrániť stratovosť svojho podnikania. V Číne dosiahne nižšie výrobné náklady. Súčasne chce využiť spoluprácu s čínskym výrobcami súčiastok a ostatných autodielov, aby mohol pohotovejšie reagovať na požiadavky trhu.
Takmer všetky veľké automobilky v Číne už vyrábajú. Automobilová produkcia v krajine rýchlo rastie. Vlani sa vyrobilo v Číne viac motorových vozidiel než v Japonsku. To sa tak dostalo na tretie miesto medzi ich svetovými producentmi.
Vlani Číňania kúpili 3,8 milióna osobných automobilov, čo bolo o 37 % viac než v roku 2005. Celkovo sa však v Číne v minulom roku predalo 7,2 milióna vozidiel. Ich odbyt na vnútornom trhu medziročne vzrástol o 25,1 %. Uviedlo to čínske združenie výrobcov automobilov.
Čínske automobilky vyviezli vlani do sveta 325 000 vozidiel. Išlo väčšinou o lacné nákladné autá a autobusy. Dobre idú na odbyt v Afrike, Ázii a v iných rozvojových častiach sveta.
Predstavitelia Chrysleru a Chery odmietli uviesť podrobnosti o financovaní projektu spolupráce. LaSorda však poznamenal, že predaj spoločného vozidla by mal na zahraničných trhoch dosiahnuť niekoľko stotisíc kusov ročne.
Model Chery A1, s motorom 1,3 litra sa má dostať po úpravách aj na severoamerický trh. V Číne sa predáva po necelých 8 000 USD, v prepočte necelých 197 500 SKK. Jeho exportná cena však zatiaľ nebola určená.
LaSorda uviedol, prečo Chrysler vybral zo všetkých kandidátov v Európe a v Ázii práve Chery. "Preskúmali sme celý svet a dospeli sme k záveru, že oni sú najlepší".
Chery Automobile Co. bola založená v roku 1997 vo východočínskom meste Wu-chu. Jej výroba prudko rastie. Vlani predal podnik 270 000 vozidiel, z nich sa 40 000 exportovalo.
Informovala o tom AP.
(1 USD = 24,685 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:34