StoryEditor

OPEC stále tvrdí, že za vysoké ceny ropy môžu špekulácie

08.11.2007, 13:25
Autor:
TASRTASR

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) požaduje prísnejšiu reguláciu ropných trhov, aby sa znížili špekulatívne investície. Tie sú podľa kartelu hlavnou príčinou súčasných rekordných cien čierneho zlata. Dnes to povedal generálny tajomník OPEC Abdullah al-Badri.
Kartel tvrdí, že ropné trhy sa vymkli kontrole kvôli vysokému prílevu peňazí zo strany finančných investorov. Špekulácie spoločne so slabým dolárom a geopolitickým napätím na Blízkom východe vyhnali cenu ropy až do blízkosti hranice 100 USD, v prepočte 2 254,70 SKK, za barel (159 litrov).
"Práve v tejto chvíli sú to fondy a špekulanti, kto investuje do ropy - a finančné trhy vplývajú na ropný trh," povedal Badri a dodal, že je potrebné sprísnenie regulácie trhu s ropou. "Motorom posilňovania ropy, ktorá sa stala finančnou investíciou, sú špekulácie - to vedie k prehnaným cenám.
V stredu dosiahla ropa nové maximum 98,62 USD za barel a dnes sa obchoduje tesne pod úrovňou 97 USD za barel. Aj podľa analytikov sú za prudkým rastom ropy špekulácie. Nedávna kríza na úverovom trhu totiž zvýšila príťažlivosť investícií do ropy oproti akciám a obligáciám.
"Rozhodne neexistuje nedostatok ropy, trh je dostatočne zásobený," dodal Badri. "Piateho decembra budeme rokovať o situácii na trhu a OPEC je pripravená zasiahnuť a pomôcť, ak to bude záležitosť fundamentov. V súčasnosti nedošlo k žiadnemu prerušeniu dodávok."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:27