StoryEditor

Najmocnejším manažérom sveta je Steve Jobs

28.11.2007, 14:31
Autor:
TASRTASR
Výkonného riaditeľa spoločnosti Apple Steva Jobsa označil magazín Fortune za najvplyvnejšiu osobnosť vo svete podnikania. Podľa magazínu práve Jobs prevrátil naruby podnikanie minimálne v piatich oblastiach: počítače, Hollywood, hudobná produkcia, predaj a mobilné telefóny.

Na druhom mieste rebríčka sa umiestnil riaditeľ mediálneho konglomerátu News Corp. Rupert Murdoch a za tretieho najvplyvnejšieho manažéra bol označený bankár z Goldman Sachs, Lloyd Blankflein. Do prvej desiatky vplyvných manažérov umiestnil Fortune aj zakladateľov Google, filantropa Warrena Buffetta, Billa Gatesa, či prezidenta Toyoty, Katsuaki Watanabeho. Jedinou ženou v TOP 25 je Indra Nooyi, výkonná riaditeľka potravinárskeho gigantu PepsiCo. Jej meno sa objavilo na 22. mieste.


Steve Jobs je pre mnohých ikonou podnikania. Magazín pripomína, že nie nadarmo je prezývaný aj Beethovenom biznisu. Napriek tomu, že jeho podnik Apple nedominuje rebríčkom najväčších firiem, jeho osobnosť a podnikateľská stratégia formujú podnikanie v mnohých iných oblastiach. Softvér spoločnosti Apple zmenil spôsob natáčania filmov, nahrávania hudby a úpravy grafiky. Jobs je dnes aj najväčším akcionárom spoločnosti Disney's. Po iPod revolúcii vo svete digitálnej hudby spôsobil Jobs v tomto roku na trhu technologické šialenstvo, keď uviedol na americký trh iPhone. Ako uvádza magazín, v tejto chvíli vo svete niet manažéra s väčším vplyvom a širším záberom.


Kontroverzný 76-ročný šéf mediálneho koncernu Rupert Murdoch sa objavuje na prvých priečkach rebríčka vplyvných manažérov už roky. Okrem uznania však vyvoláva aj silné protireakcie, pretože je majiteľom bulvárnych novín a v USA prevádzkuje televíznu stanicu Fox s veľmi agresívnym spravodajstvom. Posunom jeho biznisu do nových sfér je však nedávna kúpa spoločenského portálu MySpace, ako aj prevzatie Dow Jones. Murdochovo impérium sa dnes usiluje získať dominantné postavenie v oblasti ekonomického spravodajstva. Ako však uvádza magazín Fortune, môže ísť o Murdochovu Achillovu pätu. Čím väčšie je jeho impérium, tým viac provokuje svojich kritikov.


Vďaka skúsenému manažérovi Lloydovi Blankfleinovi si banka Goldman Sachs ako jediná banka na Wall Street zachovala svoju tvár. Racionálnym prístupom k rizikovým investíciám sa jej podarilo vyhnúť hypotekárnym stratám, ktoré poškodili mnohé americké banky.


Magazín Fortune zverejňuje pravidelne rebríčky z oblasti podnikania. Najznámejší je zoznam najlepších podnikov, ktoré Fortune analyzuje už od 50. rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:33