StoryEditor

MH naďalej pripravené rokovať o Transpetrole

04.11.2007, 12:02
Autor:
SITASITA
Ministerstvo hospodárstva SR (MH) je aj po stredajšom rozhodnutí holandského súdu naďalej pripravené rokovať o 49-percentnom podiele akcií spoločnosti Transpetrol s vedením Jukos Finance, ako aj so všetkými zainteresovanými stranami.

"Čo sa týka naloženia so 49 % akcii Transpetrolu, bude potrebné poznať presné znenie rozhodnutia holandského súdu, najmä aký vplyv bude mať toto rozhodnutie na predaj týchto akcií na dražbe v prospech spoločnosti Promnefťstroj v lete tohto roku. MH SR situáciu priebežne analyzuje vzhľadom na všetky alternatívy, ktoré sú v hre," uviedla Dagmar Hlavatá z odboru pre vzťahy s verejnosťou a komunikácie MH. Ako dodala, zástupcovia slovenskej strany sa na stredajšom vynesení rozsudku holandského súdu v Amsterdame nezúčastnili. "Súdne pojednávanie nebolo o Transpetrole, ale o účinkoch konkurzu Jukos Oil na jeho dcéru Jukos Finance v Holandsku," vysvetlila Hlavatá.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek v polovici októbra povedal, že Slovensko je ešte stále v hre o spätné odkúpenie akcií. Súčasná cena 49-percentného podielu Transpetrolu je podľa Jahnátka na úrovni 263 mil. USD. "Sú dve možnosti, kto by sa mohol stať novým majiteľom 49 % akcií Transpetrolu. Buď strategický investor, ktorý splní naše podmienky a prenechá manažérsku kontrolu Slovensku, alebo akcie kúpime naspäť," povedal Jahnátek.

Súd prvej inštancie v Amsterdame v stredu rozhodol, že Bruce Misamore a David Godfrey sú legitímnymi riaditeľmi Jukos Finance B.V. Podľa hovorkyne odvolaných riaditeľov Claire Davidson všetky akcionárske rozhodnutia vo vzťahu k Jukos Finance B.V. prijaté správcom konkurznej podstaty ruskej materskej spoločnosti Jukos Oil Company Eduardom Rebgunom sú rozhodnutím holandského súdu neplatné. Správca konkurznej podstaty, menovaný ruským súdom, nemal podľa rozhodnutia holandského súdu právo odvolať pôvodný manažment a menovať svojich vlastných riaditeľov do holandskej dcéry Jukos Finance ruskej skrachovanej firmy Jukos Oil Company. "Legitímni veritelia a akcionári majú teraz istotu, že páni Misamore a Godfrey môžu pokračovať v zastupovaní ich záujmov proti brutálnym a pretrvávajúcim útokom proti spoločnosti Jukos v Rusku aj mimo Ruska. Rozhodnutie znamená, že manažment Jukos Finance B.V. bude pokračovať v úsilí ochrániť holandské aktíva pred snahou o ich vyvlastnenie zo strany Ruska," dodala Davidson.

Zahraničné aktíva zbankrotovanej spoločnosti Jukos vrátane minoritného podielu v Transpetrole predal v auguste na dražbe správca konkurznej podstaty Rebgun firme Promnefťstroj, ktorá podľa denníka Kommersant figurovala v zozname pridružených spoločností Rosnefť ešte k 30. júnu tohto roka. Podľa ďalších medializovaných informácií sa však k vlastníctvu firmy Promnefťstroj v súčasnosti hlási americká spoločnosť Monte-Velle. Promnefťstroj zaplatil za firmu Jukos International UK B.V. so sídlom v Holandsku, pod ktorú patrí Jukos Finance vlastniaca podiel v Transpetrole, 7,8 mld. rubľov (RUB), čo bolo len mierne zvýšenie oproti vyvolávacej cene 7,6 mld. RUB. Správca konkurznej podstaty Jukosu Eduard Rebgun uviedol, že firma Jukos International UK B.V, má popri podiele v Transpetrole na svojich účtoch ešte minimálne 1,5 mld. USD.

Spoločnosť Transpetrol sa zaoberá prepravou ropy a jej skladovaním pre svojich odberateľov a pre Správu štátnych hmotných rezerv. V roku 2002 získala 49-percentný balík akcií Transpetrolu firma Jukos Oil Company za 74 mil. USD. Slovensko si ponechalo v prepravcovi ropy majoritný 51-percentný podiel.

(1 USD = 23,086 SKK)
(100 RUB = 93,693 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 12:24