StoryEditor

Možnosť postaviť novú JE v Bohuniciach už začali skúmať

15.08.2007, 08:16
Autor:
SITASITA

Možnosť postaviť novú jadrovú elektráreň (JE) na mieste odstavovanej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach už skúma pracovná skupina zložená z odborníkov Jadrovej vyraďovacej spoločnosti. "Pracovný tím napríklad hodnotí, aký veľký reaktor by sa mohol v Bohuniciach postaviť, kde by sa mohol postaviť a či by sa mal postaviť jeden alebo dva jadrové bloky," uviedol na utorkovej tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi Slovenských elektrární (SE) minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. " Záujem o výstavbu nového reaktora je obrovský." doplnil premiér Robert Fico.
Záuejm o výstavbu nového zdroja už pred časom oficiálne prejavila nemecká spoločnosť E.ON. Fico po marcovom stretnutí s predsedom predstavenstva firmy E.ON Johannesom Teysseonom označil nemeckú spoločnosť E.ON za "najvážnejšieho partnera pre tento projekt". Záujem o výstavbu nového zdroja na výrobu elektriny v Jaslovských Bohuniciach potvrdili aj Enel a francúzska spoločnosť Electricité de France. Záujem o výstavbu nových zdrojov na výrobu elektrickej energie na Slovensku prejavila aj česká energetická skupina ČEZ. Podľa vyjadrení premiéra Roberta Fica v máji tohto roku by sa do medzinárodného tendra mohla prihlásiť tiež ruská spoločnosť Atomstrojexport, ktorá už stavala jadrové elektrárne na Slovensku aj v minulosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 12:59