StoryEditor

Osem štátov EÚ protestuje proti reforme energetického trhu

30.01.2008, 14:58
Autor:
SITASITA
Osem členských štátov Európskej únie (EÚ), vrátane Slovenska, sa postavilo proti reforme energetického sektora, ktorú navrhuje Európska komisia (EK). Vyplýva to z listu, ktorý štáty zaslali EK.

Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Zástupcovia Nemecka, Francúzska, Rakúska, Bulharska, Grécka, Luxemburska, Lotyšska a Slovenskej republiky v liste vyjadrili svoj odmietavý postoj voči navrhovanej reforme, podľa ktorej musia elektrárenské spoločnosti oddeliť výrobné divízie od distribučných. Spomínané štáty majú dostatok hlasov na zablokovanie návrhu v Rade EÚ.
Štáty znepokojuje niekoľko kľúčových otázok, ktoré sa týkajú zákonnosti, primeranosti a efektívnosti opatrení navrhovaných EK. "Ani hodnotenie možných dopadov, ani politická diskusia z posledných mesiacov nebola schopná rozptýliť tieto závažné obavy a preto sme naďalej zásadne proti týmto opatreniam," uvádza sa v liste adresovanom eurokomisárovi pre energetiku Andrisovi Piebalgsovi. Zástupcovia štátov pripojili k listu alternatívny návrh na posilnenie hospodárskej súťaže na európskom energetickom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:17